Süssünk, süssünk valamit ! de csak finomat !

Torták, sütik és más csábitások - RECEPTEK -



magdi.sarp@yahoo.com

Címkék

Űrlap neve

TORTÁK

Nincs bejegyzés.

SÜTIK

Nincs bejegyzés.

KAVART, GYÚRT ÉS KELT TÉSZTÁK

                       Megjegyzés : A receptek mind nagy adagok, nagy méretű 30x40 cm-es tepsihez vannak mérve, De bármelyknek lehet arányosan csökkenteni az adagját a tepsi méretétől függöen.

 

MÉZESKALÁCS

 

30 deka liszt, 1 tojás, 10 deka porcukor, 1 evőkanál margarin, 1 kiskanál szódabikarbóna, 10 deka méz, fahéj, szegfüszegTálba összegyurjuk majd egész éjjel pihentetjük. Másnap nyujtjuk és formákkal kivágjuk.Tojással megkenjük ás forró sütőben sütjük.

Én vékonyra szoktam nyújtani mert a fenyőfát diszitem vele és ha vastag lehúzza az ágakat. De ha ajándéknak vagy evésre szánjuk lehet vastagabbra nyújtani, de igy kevesebb darab lessz belőle és nálunk sosem elég, bár 3 adagot szoktam sütni, de mindenki elvárja hogy kapjon belóle.

Diszitő hab :

1 friss tojásfehérjét 10-15 deka 2-szer szitált porcukorral és pár csepp citromlével nagyon kemény habbá verünk, majd ételszinezővel szinezzük.

A habot egy sima nylonzacskóba töltjük és a végére egy nagyon pici lyukat vágunk.Én bőrvágó ollót használok. Ha tóbb szint használok előre elkészitem a 3-4 zacskót. Azonnal diszitsünk mert a hab ha sokat áll  túl folylékony lesz.

kelt tészták

DIÓS-MÁKOS KALÁCS

1 kiló liszt, 3 tojássárgája, 5 deka cukor, pici só, 15 deka olvasztott margarin, 1 kanál tejfől,

5 deka élesztő langyos tejben felfuttatva, vanilia, pici rum, kb. ½ liter langyos tej,

Az egészet megdagasztjuk, annyi tejet adunk hozzá hogy nem túl kemény tésztát kapjunk.

A végén mazsolát adunk hozzá, izlés szerint.

Letakarjuk és kellni hagyjuk mig háromszorosára megnő, kb. ½ órát.

  • 20 deka diót ledarálunk, 10 deka cukorral és kevés tejjel megfőzzük, mazsolát és reszelt citromhéjjat adunk hozzá.

  • 20 deka mákot ledarálunk, 10 deka cukorral és kevés tejjel megfőzzük, mazsolát és reszelt citromhéjjat adunk hozzá.

A tésztát ketté osztjuk és kinyujtjuk, kettévágjuk, a felét dióval, a másik felét mákkal megkenjük, feltekerjük és a két rudat összefonjuk.

Kivajazott, lisztezett kalácsformába sütjük.

             Lehet csak dióval vagy csak mákkal tölteni, és ha kissebb a kalácsforma lehet 3 kalácsot késziteni ebböl az adagból.          Ha szeretjük lehet cukros kakaóval vagy csokikrémmel is tölteni de akár simán csak mazsolásan is finom.

 

DARÁZSFÉSZEK

1 kiló liszt, 3 tojássárgája, 5 deka cukor, pici só, 15 deka olvasztott margarin, 1 kanál tejfől,

5 deka élesztő langyos tejben felfuttatva, vanilia, kb. 3-4 deci langyos tej.

Az egészet táblán összergyurjuk annyi tejet adunk hozzá hogy puha tésztát kapjunk.

Letakarjuk és kellni hagyjuk 10-15 percet.

30 deka Ráma margarint 25 deka cukorral és vaniliával habosra kavarunk.

A tésztát kinyujtjuk, és a vajkrémmel megkenjük, felénél kettévágjuk, feltekerjük és a két rudat 7-8 centis darabokra vágjuk.

Kivajazott tepsibe rakjuk és kelni hagyjuk. Mikor megkelt sütőbe tesszük aztán mikor félig megsült cukrozott, vaniliás tejjel meglocsoljuk és tovább sütjük.

Ha csokisra akarjuk, akkor a vajhoz 2-3 evőkanál kakaót teszünk.

Én felébe szoktam kakaót tenni, igy van egy tepsi kakaós és egy tepsi sima darázsfészek.

TÚRÓS BUKTA

1 kiló liszt, 3 tojássárgája, 5 deka cukor, pici só, 15 deka olvasztott margarin, 1 kanál tejfől,

5 deka élesztő langyos tejben felfuttatva, vanilia, reszelt citromhéj, kb. 3-4 deci langyos tej, 5 deka mazsola.

Az egészet táblán összergyurjuk annyi tejet adunk hozzá hogy puha tésztát kapjunk. A végén hozzáadjuk a mazsolát.

Letakarjuk és kellni hagyjuk 10-15 percet.

½ kiló túrót 10 deka cukorral, vaniliával és 1 tojássárgával kikavarunk majd a tojás habját belekavarjuk és mazsolát adunk hozzá.

A tésztát kinyujtjuk, 8–10 centis négyzetekre vágjuk, kiskanállal ráhalmozzuk a túrókrémet, a négy csücskét összefogjuk és tepsibe, sütőpappirra rakjuk.

Kelni hagyjuk, tojással megkenjük és sütjük.

Mikor kivesszük a sütőböl cukros-vaniliás tejföllel lekenjük.

 

FARSANGI FÁNK

 

1/2 kiló liszt, 2 tojássárgája, 5 deka cukor, pici só, 5 deka olvasztott margarin, 2,5 deka élesztő langyos tejben felfuttatva, 1 vaniliás cukor, kb. 3 deci langyos tej.

Az egészet tálban összekeverjük, megdagasszuk, annyi tejet adunk hozzá hogy jó puha tésztát kapjunk.

Letakarjuk és kellni hagyjuk 15-20 percet.

A tésztát táblára boritjuk, óvatosan újnyi vastagra kinyujtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.

Még keveset kelni hagyjuk majd forró olajban kisütjük.

Barack vagy málnadzsemmel  tálaljuk.

 

MEGGYES KŐTTES

½ kiló liszt, 2 tojássárgája, 5 deka cukor, pici só, 10 deka olvasztott margarin, 1 kanál tejfől,

2,5 deka élesztő langyos tejben felfuttatva, vanilia, kb. 3 deci langyos tej.

Az egészet táblán összergyurjuk annyi tejet adunk hozzá hogy egészen puha tésztát kapjunk. ( Lehet tálban is dagasztani mint a kalácsot csak puhább legyen )

Letakarjuk és kellni hagyjuk 10-15 percet majd kinyujtjuk és a kikent tepsibe hellyezzük, prézlivel megszórjuk.

1 kiló meggyet kimagvalunk és a lecsorgatott gyümölcsöt a tetejére rakjuk (lehet kompót is).

Kb. ¼ órát sütjük.

Közben 4 egész tojást habosra kavarunk 15 deka cukorral, hozzáadunk 3-4 kanál tejfölt és az

egészet a félig megsült tésztára öntjük és még ¼ órát sütjük, míg a teteje arany szinű lesz.

ALMÁS KŐTTES

½ kiló liszt, 2 tojássárgája, 2-3 kanál cukor, pici só, 10 deka olvasztott margarin, 1 kanál tejfől,

2 deka élesztő langyos tejben felfuttatva, vanilia, kb. 2,5 - 3 deci langyos tej.

Az egészet táblán összergyurjuk, annyi tejet adunk hozzá hogy ne túl kemény tésztát kapjunk.

Letakarjuk és kellni hagyjuk 10-15 percet.

Két lapot nyujtunk, kicsit kellni hagyjuk és reszelt almával (vagy túróval) tőltjük.

Az alsó lapot előzőleg grizzel megszorjuk. A tetejét tojással megkenjük.

Az almatöltelékhez 1,5 - 2 kiló almát megreszelünk, cukrot, fahajat adunk hozzá és megdinszteljük.

            (A túrótöltelékhez 75 deka túrót cukorral, vaniliával és 2 tojássárgával kikavarunk majd a tojások habját belekavarjuk és mazsolát adunk hozzá.)

KRUMPLIS POGÁCSA

75 deka liszt, 2 tojássárgája, 1 kiskanál só, bors, 10 deka olvasztott margarin, 1 kanál tejfől,

5 deka élesztő langyos tejben felfuttatva, kb. 3 deci langyos tej, 30-40 deka krumplipüre.

A hozzávalókat táblán összergyurjuk annyi tejet adunk hozzá hogy puha tésztát kapjunk.

Letakarjuk és kellni hagyjuk 10-15 percet.

A tésztát kinyujtjuk, kevés olvasztott vajjal vagy margarinnal lekenjük, összehajtjuk és pihenni hagyjuk 10-15 percet.

Ezt 3-szor, 4-szer ismételjük majd kinyujtjuk, késsel berácsozzuk, szaggatjuk, tojással megkenjük, borsozzuk és forró sütőben sütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA

75 deka liszt, 2 tojássárgája, 1 kiskanál só, bors, 10 deka olvasztott margarin, 1 kanál tejfől,

5 deka élesztő langyos tejben felfuttatva, kb. 3 deci langyos tej, 25 -30 deka tepertő.

A tepertőt ledaráljuk, sózzuk és borsozzuk.

A többi hozzávalót táblán összergyurjuk annyi tejet adunk hozzá hogy puha tésztát kapjunk.

Letakarjuk és kellni hagyjuk 10-15 percet.

A tésztát kinyujtjuk, a tepertő negyedét rákenjük, összehajtjuk és pihenni hagyjuk pár percet.

Ezt 4-szer ismételjük majd kinyujtjuk, késsel berácsozzuk, szaggatjuk, tojással megkenjük, és forró sütőben sütjük.

SAJTOSKA

30 deka liszt, 25 deka margarin, 10 deka sajt, 1 tojássárgája, 1 kiskanál só.

Gyurjuk, nyujtjuk, derejemetszővel rombusz alakura vágjuk, tojással lekenjük, szezámmaggal vagy köménymaggal megszorjuk, sütjük.

GYÚRT ÉS KAVART TÉSZTÁK

 

DIÓS SZELET

40 deka liszt, pici só, 20 deka margarin 10 deka cukor, 2 tojássárgája, 1 kiksanál szódabikarbóna, 1 kanál tejfől, ha szükséges pici tej.

Az egészet táblán összergyurjuk, annyi tejet adunk hozzá hogy ne szakadjon a tészta.

Nyujtunk, tepsibe tesszük és savanyu lekvárral lekenjük és magvalt meggyel megszorjuk.

Töltelék :

3 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 15 deka cukor, 15 deka dió.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és hozzáadjuk a tojássárgákat és a diót.

Az egészet a tésztára tesszük és ½ órát sütjük.

A tetejére 5 deka keserü csokibol és dionyi vajbol készült glazurt csorgatunk.

Tipp : A habhoz adhatunk 2 kanál kakaót.

 

KITŰNŐ DIÓS BÉLES

 

25 deka liszt, pici só, 25 deka margarin 1 evőkanál cukor, 1 tojás, 1 tojássárgája.

Az egészet táblán összergyurjuk és 2 lapot nyújtunk belőle.

Az egyik lapot tepsibe tesszük és savanyú lekvárral lekenjük.

Töltelék :

8 tojás, 8 kanál cukor, 2 kanál kakaó, 20 deka darált dió, 1 kanál morzsa.

A tojásfehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra kavarjuk a

maradék cukorral, összekeverjük óvatosan a tojások habjával majd hozzáadjuk a diót, a

kakaót és a morzsát.

Az egészet a lekent lapra tesszük majd ráhelyezzük a másik lapot és villával megszurkáljuk,

majd 200 fokon kb. ½ órát sütjük.

Mikor megsült csoki glazurral bevonjuk:

5 evőkanál cukorból és 4 evőkanál vizböl szirupot főzünk, 10 deka Ráma margarint, 5 deka

keserű csokoládét bele olvasztunk és lassan 2 evőkanál kakaót csomómentesen belekavarunk.

vagy sima csokiglazurt is készithetünk:

10 deka csokoládét 5 deka vajjal, 2 evőkanál tejszinnel megolvasszuk és kavargatva langyosra

kihűtjük.

 

 

 

 

Gyümölcsös márványtészta

45 deka cukor, 5 tojás, 45 deka liszt, 1 k.k. szodabikarbona, 1 pohár joghurt vagy tejföl

10 deka margarin, 1 kanál kakaó, 5 deka csokoládé, 1 őszibarack vagy más gyümölcs kompót.

2 egész tojást és 3 tojássárgáját kikavarunk 35 deka cukorral és a margarinnal, hozzáadjuk

a lisztet, szodabikarbónát, az aludttejet vagy joghurtot.

A csokoládét apróra vágjuk és a maszához keverjük.

3 tojásfehérjét keményre verünk 10 deka cukorral és óvatosan a tésztához kavarjuk.

A nagyobb részét kivajazott tepsibe töltjük, a többihez óvatosan hozzákeverjük a kakaót és a tepsibe csorgatjukA tetejére rakjuk a lecsorgatott gyümölcsöt és kb. ½ órát sütjük.

HABOS TÚRÓS-GYÜMÖLCSÖS

5 tojássárgáját kikavarunk 6 kanál cukorral és a vaniliával, hozzáadunk 13 deka zsirt vagy

20 deka margarint, 3 evőkanál tejfelt, 30deka lisztet, 1 kiskanál szodabikarbónát.

A tepsibe egyenletesen elkenjük és rátesszük a gyümölcsöt ( szeletelt almát, barackot, meggyet.)

5ojásfehérjéböl, 20 deka cukorral kemény habot verünk és óvatosan a tészta tetejére kenjük.

Kb. félórát sütjük.

Lehet reszelt almával, vagy túróval is tölteni.

Az almatöltelékhez 1, kiló almát megreszelünk, cukrot, fahajat adunk hozzá és megdinszteljük.  A túrótöltelékhez 50 deka túrót cukorral, vaniliával és 1 tojássárgával kikavarunk majd a tojáshabját belekavarjuk és mazsolát adunk hozzá.)

 

    FANTÁS -ALMÁS

15 deka cukrot  aranybarnára megpiritunk és egyenletesen elcsorgatjuk egy sütőpappirral kibélelt tepsiben Mikor kihült és megkeményedett darabos barack vagy meggydzsemmel helyenként megkenjük.

4-5 darab nagyobb almát megpucolunk, a magházat eltávolitjuk apróra szeleteljük vagy lereszeljük és a tepsibe rakjuk, fahajjal jól megszórjuk. 

5 tojásból piskótát készitünk és az almára csorgatjuk.

Piskóta :

5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, ½ kiskanál szodabikarbóna

Az 5 tojást habosra kavarjuk a cukorral , majd hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát.

(lehet citromhéjjal vagy eszenciával izesiteni)

Mikor megsült azonnal forditsuk ki egy fatáblára és a sütőpapirt óvatosan eltávolitjuk.

3-4 narancsot kicsavarunk és kevés vizzel felengedhük hogy kb 4 deci levet kapjunk. (Használhatunk tiszta narancslevet is vagy fantával helyetesithetjük.)

A narancslevet kicsit megédesitjük és egy vanilia pudingot megfőzünk benne. Melegen a süteményre kenjük.

Miután kihült kockára vágjuk és a tetejére 2 deci tejszinből vert habból csomokat nyomunk.

HABOS MÁKOS

5 tojássárgáját kikavarunk 6 kanál cukorral és a vaniliával, hozzáadunk 20 deka margarint,

3-4 evőkanál tejfelt, 35 deka lisztet, 1 kiskanál szodabikarbónát. Kivajazott, lisztezett tepsibe egyenletesen elkenjük.

2 evőkanál grizböl 1 pohár darált mákból és 3 deci tejböl krémet főzünk.

    5 tojásfehérjéből, 20 deka cukorral kemény habot verünk és a felét óvatosan a mákhoz kavarjuk. A mákos krémet rácsorgatjuk     a tésztára majd a maradék habot a tetejére kenjük. Ha van maradék tojásfehérje tehetünk több habot a tetejére.

Kb. félórát sütjük.

Kavart mákos

2 csésze cukrot 4 tojássárgáját és 1 csomag margarint kikavarunk, hozzáadunk 1 csésze mákot

2½ csésze lisztet, 1 k.k. szodabikarbonát és 1½ csésze tejet. Ezután hozzáadjuk a tojások keményre vert habját. Vajazott tepsibe tesszük és megszórjuk mazsolával.

Mikor megsült csoki glazurt teszünk rá.

Glazur : 10 deka margarinban olvasztott 1 tábla csokoládébol készült glazurt teszünk, vagy

3 evőkanál cukorés 3 evőkanál vizböl szirupot főzünk, 10 deka Ráma margarint, 5 deka keserű csokoládét bele olvasztunk és lassan 2 evőkanál kakaót csomómentesen belekavarunk.

Kakaós tortaszelet  avagy Brownie magyar módra

de nekünk csak egyszerüen Fekete tészta

gyors, olcsó, egyszerű és mindenki kedvence  - még nem találtam senkit akinek ne izlett volna pedig már édesanyám is minden iskola kirándulásra ezt sütötte. Ezenkivűl két generáción keresztül az egyetemisták kedvence

½ kg cukrot 2 egész tojással kikavarunk, hozzáadunk 16 deka margarint (vagy 12 deka zsirt),3 evőkanál kakaót, ½ kg lisztet, 1 k.k. szodabikarbonát és ½ liter tejet. Vajazott tepsibe tesszük és megszorjuk magvalt meggyel.

Mikor megsült csoki glazurt teszünk rá:

5 evőkanál cukor és 4 evőkanál vizböl szirupot főzünk, 10 deka Ráma margarint, 5 deka keserű csokoládét bele olvasztunk és lassan 2 evőkanál kakaót csomómentesen belekavarunk.

 

KAKAÓS KOCKA

 25 deka cukrot 3 egész tojással kikavarunk, hozzáadunk 15 deka olvasztott margarint, 3 evőkanál kakaot, 25 deka lisztet, 1 k.k. szodabikarbonát és 2 deci tejet. Vajazott tepsibe tesszük és megszorjuk 1 üveg (4 decis) lecsorgatott magvalt meggyel.

Mikor megsült csoki glazurt teszünk rá:

5 evőkanál cukor és 4 evőkanál vizböl szirupot főzünk, 10 deka Ráma margarint, 2 kanál olajat,5 deka keserű csokoládét bele olvasztunk és lassan 2 nagy evőkanál kakaót csomómentesen belekavarunk.

Kockákra vágjuk és tálaljuk.

és végül

TURBÓ BROWNIE

25 deka cukrot 4 egész tojással kikavarunk, hozzáadunk 15 deka olvasztott margarint, 3 evőkanál kakaot, 25 deka lisztet, 1 k.k. szodabikarbonát és 2 deci tejet. Vajazott tepsibe tesszük és megszorjuk 1 üveg (4 decis) lecsorgatott magvalt meggyel és 1 csésze málnával.

Mikor megsült csoki glazurt teszünk rá :

5 evőkanál cukor és 4 evőkanál vizböl szirupot főzünk, 10 deka Ráma margarint, 2 kanál olajat,

5 deka keserű csokoládét bele olvasztunk és lassan 2 nagy evőkanál kakaót csomómentesen belekavarunk.

Kockákra vágjuk hagyjuk teljesen kihülni. Közben elkészitjük a követkkező krémet :

Krém :

3 deci tejben 1 vanilia pudingot és 1/2 evőkanál lisztet péppé főzünk, adunk hozzá 3 kanál cukrot, 1 vaniliaport és 10 deka vajat vagy Ráma margarint (a vajat  a még meleg krémhez adjuk).

Mikor kihült tortadiszitővel minden kockára nyomung egy krém csomót és a tetejére 1-1 málnaszemet vagy málnazselét rakunk.

MÁKOS PISKÓTA TEKERCS

Piskóta :

4 tojás, 4 kanál viz, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, 2-3 kanál olaj, 10 deka darált mák,

½ kiskanál szodabikarbóna.

Glazur :

3 evőkanál cukor, 2 evőkanál viz, 5 deka Ráma margarin, 5 deka keserű csokoládé, 2 evőkanál kakaó.

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

A tojássárgáját kikavarjuk az olajjal és a habhoz keverjük óvatosan, majd hozzáadjuk a lisztet, a mákot

és a szódabikarbónát és óvatosan összekeverjük.

Sütőpapiron, tepsibe sütjük és melegen, a pappirral együtt vagy kendőbe felcsavarjuk.

Pár perc után kibontjuk és barackdzsemmel megtöltjük.

A tetejére glazurt teszünk : A cukorbol és vizből szirupot főzünk, hozzáadjuk a margarint, a csokit és a kakaót. Melegen bevonjuk vele a piskótát.

Zebra süti

35 deka cukor, 4 tojás, 35 deka margarin, ½ kg liszt, 1 k.k. szodabikarbóna, 2 kanál kakaó, kevés tej, mazsola, 1 citrom reszelt héjja, esetleg 5 deka csokoládé,esetleg kevés magvalt meggy.

4 egész tojást kikavarunk 35 deka cukorral és 35 deka margarinnal, hozzáadunk ½ kg lisztet, 1 k.k. szodabikarbonát és kevés tejjel továb kavarjuk. Annyi tej szükséges hogy a massza enyhén folyós legyen. Hozzáadjuk a mazsolát a citromhéjjat és az apróra vágott csokoládét és ha akarjuk a meggyet.

A massza nagyobb részét kivajazott tepsibe töltjük, a többihez óvatosan hozzákeverjük a kakaót és a tepsibe csorgatjuk. Kb. ½ órát sütjük.

 

Kavart túrós

4 tojás, 35 deka cukor, 1 vanilia, 45 deka liszt,1 csomag sütőpor, 25 deka margarin,

2 deci tej, 50 deka túró, 1 citrom haja, 5 deka mazsola.

A cukrot, a tojást és a csomag vaniliát kikavarjuk, hozzáadjuk a túrót majd a margarint és a citrom hajat.

Habosra kavarjul majd hozzáadjuk a lisztet, szodabikarbonát, tejet és a végén a mazsolát.

Vajazott vagy sütőpapirral bélelt tepsibe tesszük és fél óráig forró sütőben sütjük.

Áfonyás málnás piskóta fehércsokival


50 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, csipet só 4-5 tojás, 40 dkg cukor 1 nagy doboz joghurt (400 g), 1/2 doboz tejföl (100 g), 15 dkg puha vaj vagy margarin, 1 vaníliapor,

20 dkg áfonya, 20 deka málna, 5-10 dkg fehércsoki.
Egy tálban a cukrot kissé kikeverem a vajjal,  majd hozzáadom a tojást, vaníliát, tejfölt és egyneletesre keverem. Hozzáadom a lisztet, sót, sütőport és a joghurttal lágy masszát keverek belőle.

Belekeverem óvatosan az áfonyát, málnát és a csokoládét és kikent, kilisztezett tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm.

A recept használható muffn készitéséhez is, ebben az esetben fele adag elegendő.

Kokuszos almás

( gyors és fincsi )

Hozzávalók :

15 deka cukor, 1 vaniliapor, 3 tojás, 15 deka margarin, 16 deka liszt, 1 k.k. szódabikarbóna,

10 deka kókusz, 1 deci tej, 4 alma, 1 citrom reszelt héjja, a tetejére ½ csésze vágott dió, 2 kanál kristály cukor.

Habosra keverjük a tojást a cukorral és a margarinnal, hozzáadjuk a lisztet, szodabikarbónát, vaniliát, tejet és kókuszt. Simára keverjük, majd hozzáadjuk az előzőleg kockára vágott almát.

A tésztát kikent, kilisztezett tortaformába töltjük és megszórjuk a darabos, cukros dióval.

Forró sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Ha kihült a tetejét leporcukrozzuk.

Tipp: A tetejére dió helyett használhatunk mandula lapocskákat. Igy mutatósabb.

Nagyobb tortaformához vagy tepsihez lehet 1,5 adagot késziteni.

Meggyes tejfölös piskóta

45 deka cukor, 5 tojás, 45 deka liszt, 1 k.k. szodabikarbona, 1 pohár ( 3 deci) tejföl 1 kiló meggy.

2 egész tojást és 3 tojássárgáját kikavarunk 35 deka cukorral és a margarinnal, hozzáadjuk

a lisztet, szodabikarbónát, a tejfölt.

3 tojásfehérjét keményre verünk 10 deka cukorral és óvatosan a tésztához kavarjuk.

Kivajazott tepsibe töltjük, a tetejére rakjuk a lecsorgatott gyümölcsöt és kb. ½ órát sütjük.

Tálalhatjuk vaniliasodóval és meggydzsemmel gazdagitva.

Vaniliasodó : 1 l tej, 1 tojássárgája, 3 kanál cukor 1 vaniliapuding, 1 kanal liszt. (úgy készitjük mint a pudingot.)

 

Szilvás piskóta

45 deka cukor, 5 tojás, 45 deka liszt, 1 k.k. szodabikarbona, 1 pohár (3 deci) tejföl, 1/2 kiló szilva.

2 egész tojást és 3 tojássárgáját kikavarunk 35 deka cukorral majd hozzáadjuk a lisztet, szodabikarbónát, tejfölt és simára kavarjuk.

A szilvát szeletekre vágjuk és megszorjul egy kevés cukorral és fahajjal.

3 tojásfehérjét keményre verünk 10 deka cukorral és óvatosan a tésztához kavarjuk.

Kivajazott tepsibe töltjük, a tetejére rakjuk a lecsorgatott gyümölcsöt és kb. ½ órát sütjük.

 

BARACKOS TEJFÖLÖS PISKÓTA

(HARI-BARI)

15 deka cukrot aranybarnára megpiritunk és egyenletesen körbecsorgatjuk egy tepsi alján.

18-20 darab sárgabarackot (szükség szerint) ketévágunk, kimagvalunk és a tepsit kirakjuk,

a barack belsejével lefelé.

5 tojásból tejfölös mákos piskótát készitünk és a barackra csorgatjuk.

Piskóta :

30 deka cukor, 5 tojás, 30 deka liszt, 2 evőkanál mák, 1 k.k. szodabikarbona, 1 pohár (3 deci) tejföl, 4 kanál olaj.

A tojásokat a cukorral kikavarjuk majd hozzáadjuk a tejfölt, az olajat, a liszttel kevert szodabikarbónát és a mákot majd simára kavarjuk.

(lehet citromhéjjal vagy eszenciával izesiteni)

Magas hőfokon 30-40 percig sütjük, szúrópróbáig. Ha nem akarjuk hogy a teteje megégjen 20-25 perc után sütőpapirral takarjuk le.

Mikor megsült a piskóta oldalát egy késsel válasszuk el a tepsitöl és forditsuk ki azonnal egy porcukorral meghintett fatáblára.

Miután kihült kockára vágjuk és tálcára rakjuk. Tejszinhabbal is tálalhatjuk - de nálunk elfogyott mielőtt a habot felverhettem volna.

Készithetjük szilvával is, ebben az esetbem mák helyett diót használunk.

Meggyes kocka

35 deka cukor, 4 tojás, 40 deka liszt, 1 k.k. szodabikarbona, 1 pohár joghurt vagy tejföl (2-2,5 deci)

10 deka margarin, 1 kiló meggy, kimagvalva, kissé lecukrozva.

2 egész tojást és 2 tojássárgáját kikavarunk 30 deka cukorral és a margarinnal, hozzáadjuk

a lisztet, szodabikarbónát, az aludttejet vagy joghurtot.

2 tojásfehérjét keményre verünk 5 deka cukorral és óvatosan a tésztához kavarjuk.

Kivajazott tepsibe töltjük, tetejére rakjuk a lecsorgatott gyümölcsöt és kb. ½ órát sütjük.

                      Mialatt sül ½ liter tejből, 4 kanál cukorral, 1 vaniliapudiggal és 1 kanál liszttel pudingot főzünk. Hozzáadunk 5 deka Ráma margarint és az egészet a kisült tésztára kenjük. A tetejét csokoládé reszelékkel diszitjük.

MÉZES SÜTI

1 pohár méz felmelegitve, 1 kiskanál szódabikarbóna, 15 deka vaj vagy margarin, 1 citrom rleve és reszelt héjja, 15 deka cukor, 1 kiskanál fahaj, kevés őrölt szegfüszeg.

Ezeket ősszekeverjük és 4 tojást egyenként belekavarunk, adunk hozzá ½ deci tejet és ½ kiló lisztet. Ketté osszuk és sütőpappirral bélelt tepsibe 2 vastag lapot sütünk.

Krém : ½ liter tejet, 3 evőkanál grizet és 4-5 kanál cukrot megfőzünk és ha kihült hozzáadunk

20 deka Ráma margarint vagy vajat és belecsavarjuk 1 citrom levét.

A lapokat belül lekvárral megkenjük (barack, hecserli, szilvalekvár) és közzé tesszük a krémet.

A tetejére csokoládé glazur kerül. ( 15 deka keserü csoki, 10 deka margarinban megolvasztva)

Tipp : A krémet lehet liszttel késziteni, vaniliával, rummal vagy citrommal kavarva, izlés szerint.

 

Őszike szelet

2 csésze cukor, 4 tojás, 15 deka margarin, 2,5 csesze liszt, 1 k.k. sódabikarbóna, 2 kanál tejföl,

1 csésze darált dió, ½ csésze vágott dió, ½ kiló szilva, fahaj.

Habosra keverünk 4 egész tojást 1,5 csésze cukorral és a margarinnal, hozzáadjuk a lisztet, szodabikarbónát, 2 kanál tejfölt és ½ csésze darált diót.

A maradék cukrot ketté osszuk, egyik felét a darált dióhoz, másik felét a vágott, darabos dióhoz keverjük. A szilvát kimagvaljuk, felszeleteljük és megszórjuk bőven fahajjal.

A tésztát kikent, kilisztezett tepsibe töltjük és megszórjuk az őrölt dióval. A tetejére rakjuk a gyümölcsöt és erre szórjuk a darabos, cukros dót. Forró sütőben kb. ½ órát sütjük.

vagy :

2 csésze cukor, 4 tojás, 15 deka margarin, 2 csesze liszt, 1 vanilia puding, ½ csésze tej, 1 k.k. sódabikarbóna, 2 kanál tejföl, 1 csésze darált dió,  ½ csésze vágott dió, ½ kiló szilva, fahaj

   Habosra keverünk 4 egész tojást 1,5 csésze cukorral és a margarinnal, hozzáadjuk pudingot a tejjel kikavarva, a lisztet, szodabikarbónát,  2 kanál tejfölt és  ½  csésze darált diót.  

   A maradék cukrot ketté osszuk, egyik felét a darált dióhoz, másik felét a vágott, darabos dióhoz keverjük.   A szilvát kimagvaljuk, felszeleteljük és megszórjuk bőven fahajjal.

   A tésztát kikent, kilisztezett tepsibe töltjük és megszórjuk az őrölt dióval.  A tetejére rakjuk a gyümölcsöt és erre szórjuk a darabos, cukros dót. Forró sütőben kb. ½  órát sütjük.

 

PÜSPÖK KENYÉR

45 deka cukor, 5 tojás, 45 deka liszt, 1 k.k. szodabikarbona, 1 pohár joghurt vagy aludttej,

2 kanál olaj, 5 deka mazsola, 5 deka csokoládé, 5 deka apróra vágott pergelt dió, vanilia.

2 egész tojást és 3 tojássárgáját kikavarunk 35 deka cukorral és a vaniliával, hozzáadjuk az olajat, a lisztet, szodabikarbónát és az aludttejet vagy joghurtot.

A 3 tojásfehérjét keményre verjük 10 deka cukorral és óvatosan a tésztához kavarjuk.

Hozzáadjuk a mazsolát, az apróra vágott csokoládét és az apróra vágott pergelt diót.

Kibélelünk 2 kalácsformát sütőpappirral, a tésztát ketté osztjuk és kb. ½ órát sütjük.

Készihetjük kakaóssal, vegyesen, ebben az esetben a tészta 2/3  részét formába töltjük majd a maradékhoz keverünk 2 kanál kakaót és a massza közepébe csorgatjuk.

Tálalhatjuk madártejjel.

PORLÓSOK és egyebek

ALMÁS  PORLÓS

½ kiló liszt, 3 tojássárgája, 15 deka cukor, pici só, 15 deka margarin vagy 12 deka zsir, 1 kanál tejfől, ha szükséges pici tej, sütőpor.

Az egészet táblán összergyurjuk, annyi tejet adunk hozzá hogy ne szakadjon a tészta.

Két lapot nyujtunk, és reszelt almával (vagy túróval) tőltjük.

Az alsó lapot előzőleg grizzel megszorjuk. A tetejét megszurkáljuk és cukorral megszorjuk.

Az almatöltelékhez 1,5 - 2 kiló almát megreszelünk, cukrot, fahajat adunk hozzá és megdinszteljük.

TÚRÓS PORLÓS

½ kiló liszt, 1 tojás és 2 tojássárgája, 15 deka cukor, pici só, 20 deka margarin vagy 15 deka zsir, 1 kanál tejfől,

ha szükséges pici tej, sütőpor. A 2 tojás fehérjét félre tesszük.

Az egészet táblán összergyurjuk, annyi tejet adunk hozzá hogy ne szakadjon a tészta.

Két lapot nyujtunk, és túróval tőltjük.

Az egyik lapot a tepsibe helyezzük, grizzel megszorjuk. Izlés szerint baracklekvárral előzőleg megkenhetjük. Ráhelyezzük a túrókrémet erre pedig a másik lapot. A tetejét megszurkáljuk és apróra vágot,cukros dióval megszórjuk.

Töltelék:

A túrótöltelékhez 75 deka túrót 5 deka cukorral,  vaniliával habosra kavarunk. 2 egész tojást kikavarunk 3 evőkanál cukorral és vaniliával és a túróhoz keverjük. Mazsolát és reszelt citromhéjjat adunk hozzá majd a megmaradt 2 tojásfehérjét habbá verjük 1kanál cukorral és ezt is óvatosan a túrókrémhez keverjük. Ha a túrót krémesebbre szeretnénk, keverhetünk hozzá 1 adag pudingot. Ehez 3 deci tejben megfőzünk 1 csomag vanilia pudingot, kicsit hülni hagyjuk és a túróhoz keverjük, még a tojáshab előtt.

Ha van maradék krumplipürénk, a pudingot helyetesithetjük 2-3 evőkanálnyi krumplipürével.

Én legtóbször fele-fele arányban szoktam elkésziteni a túrós és almás porlóst.. Fele tepsi túrós, másik fele almás.Ekkor a töltelékek persze fele arányban elegendőek.

 

MEGGYES PORLÓS

¾ kiló liszt, 2 tojás, 20 deka cukor, pici só, 20-25 deka margarin vagy 15-20 deka zsir, 1 kanál tejfől, ha szükséges pici tej.

Az egészet táblán összergyurjuk, annyi tejet adunk hozzá hogy ne szakadjon a tészta.

Két lapot nyujtunk, és cukrozott meggyel tőltjük.

(2 kiló meggyet kimagvalunk, lecukrozzuk és a levét lecsorgatjuk.)

Az alsó lapot előzőleg grizzel megszorjuk. A tetejét megszurkáljuk és cukorral megszorjuk.

MÁKOS – ALMÁS SÜTI

Lap : ( bájgli recept)

- ½ kg liszt

- 15 deka margarin

-15 deka cukor

- 3 tojássárga

- kevés sütőpor , csipet só

- 2 deka élesztő

Az egészet össze gyurjuk kevés tejfellel és tejjel. Két lapot nyujtunk.

Töltelék :

25 deka mákot , 3 kanál grizzel, 3- 4 kanál cukorral kevés rum eszenccel, citromhéjjal és kb. fél liter tejjel összefőzzünk.

3 tojásfehérjét kemény habbá verünk 2-3 kanál cukorral és a mákhoz keverjük. Mazsolát adunk hozzá izlés szerint.

Az egyik lapot a tepsibe helyezzük, lekenjük barack vagy hecserli lekvárral, kevés grizet szórunk rá, rátesszük a máktölteléket és erre egy réteg cukrozott reszelt almát simitunk. Fahajat és kevés grizet szórunk rá és rátesszük a másik lapot.

( Lehet alma nélkül is késziteni.)

Ha alma nélkül készitjük a tetejére tehetünk csokoládé glazurt.

Tojással lekenjük és félórát sütjük.

TÚRÓ RUDI

40 deka liszt, 15 deka margarin vagy 12 deka zsir, 15 deka cukor,3 kanál kakaó, 1 tojássárgája, 1 vaniliapor, sütőpor.

Az egészet táblán összergyurjuk, Két lapot nyujtunk, és túróval tőltjük. Az alsó lapot előzőleg grizzel megszorjuk.

Töltelék : 1 kg. túrót cukorral, vaniliával és 3 tojássárgával kikavarunk majd a tojások habját belekavarjuk és mazsolát adunk hozzá.

A tetejét megszurkáljuk és ½ órát sütjük.

A tetejére csokiglazurt teszünk :

7 evőkanál cukorból és 5 evőkanál vizből szirupot készitünk, majd összerkeverjük 2 evőkanál kakaóval és 5 deka margarinnal. (ebbe is olvaszthatunk kevés étcsokoládét.)

 

HABOS TÚRÓ RUDI

25 deka liszt, 10 deka margarin vagy 8 deka zsir, 10 deka cukor, 3 kanál kakaó, 3 tojássárgája, 1 vaniliapor, sütőpor, tejföl.

Az egészet táblán összergyurjuk, annyi tejfölt használunk hogy puha tésztát kapjunk. Kinyújtjuk, grizzel megszórjuk és  a következő túrókrémet ráhelyezzük.

Túrókrém : 50 deka túrót  5 deka cukorral, vaniliával és 2 tojássárgával kikavarunk. 3 deci tejben 2 kanál cukorral megfőzünk egy vanilia pudingot majd a túróhoz kavarjuk és mazsolát adunk hozzá.

Az 5 megmaradt tojásfehérjéből 15 deka cukorral kemény habot verünk. Ebböl egy keveset ( kb. a negyedét) a túrókrémhez keverünk a többiből pedig  nyomózsákkal a túrókrém tetejére rácsot nyomunk.

Forró sötőben kb.  ½ órát sütjük.  A tetejére csokipelyhet szórunk. Eperrel tálaljuk.


 

RÁCSOS MÉZES - SZILVÁS

½ kiló liszt, egy kiskanál szódabikarbóna, pici só, fahaj és szegfúszeg, egy citrom reszelt héjja, 15-20 deka margarin, 10 deka cukor, 1 tojás, 2 evőkanál méz, 1 kanál tejfől, és kevés joghurt vagy tej.
Az egészet táblán összergyurjuk, annyi joghurtot vagy tejet adunk hozzá hogy ne szakadjon a tészta.
Két lapot nyujtunk. Az első lapot a kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, lekenjük vastagon szilvalekvárral, megszórjuk kevés fahajjal és 5 -10 deka cukrozott darált dióval.
Pár szem szilvát csikokra vágung és a dióra szórjuk.
A második lapot derejemetszővel csikokra vagjuk és rácsosan a tésztára rakjuk.
Lekenjük kevés tojással majd a tetejét bőven megszórjuk apróra vágott, cukrozott dióval.
½ órát sütjük.

VEGYES FINOMSÁGOK

 

 

GESZTENYEROLÁD

Lap :

3 tojásfehérjét felverünk kemány habnak.

4 evőkanál cukrot felfőzünk 3 evőkanál vizzel majd a tojáshabot ezzel tovább verjuk.

3 tojássárgát kikavarunk 2 evőkanál cukorral, 1 kanál olajjal és 5-10 deka gesztenyepürével.

A habhoz keverjük, majd 6 kanál lisztet és egy kávéskanál szódabikarbónát keverünk óvatosan hozzá.

Sütőpapiron 1 lapot sütünk és még melegen, a pappirral együtt feltekerjük és kendőbe csavarjuk.

Krém :

3 deci tej, 1 tojássárga, 3 evőkanál cukor, 1/2 vaniliás puding, 1 evőkanál liszt, 20-25 deka gesztenye, kevés rum, 10 deka vaj, 2 deci tejszin.

2 deci tejet 2 kanál cukorral felforralunk.

A tojássárgát kikavarjuk 1 kanál cukorral, hozzáadjuk a pudingot és a lisztet és 1 deci tejjel felhigitjuk. Csomómentesen elkavarjuk, majd lassan a forró tejbe öntjük. Ha nem elég folyékony adunk még hozzá a forró tejből mig elég hig lessz és csomómentesen tudjuk a tejhez keverni.

Még melegen belekeverjük a vajat aztán ha kicsit kihült hozzákavarjuk az előzőleg kikavart gesztenye masszát és a rumot majd habosra kavarjuk.

A tejszint habbá verjük, (ha nem elég kemény adunk hozzá egy tasak tejszinhabkeményitőt) és a teljesen kihült krémhez adjuk.

A piskótát óvatosan kibontjuk, a sütőpapirt levesszük rólla és megkenjük a krémmel, a közepébe teszünk egy sor magvalt meggyet és feltekerjük.

10 deka keserü csokoládét megolvasztunk 2 deka vajban (gőzön) és a roládot bevonjuk.

Hidegre tesszük, majd langyos késsel szeleteljük.

A maradék gesztenyekrémet pohárban, tejszinhabbal tálaljuk.

Gesztenyés csodajó

( gyors és fincsi )

Hozzávalók :

Kb. 20 deka babapiskóta, 2 – 3 deci kávé, 1/2 liter tej, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 vaniliás puding, 1/2 evökanál liszt, 1 vanilia por, 20 deka gesztenyepüre, pici rum, 2 deci tejszin (vagy

1 csomag tejszinhabpor és 1,5 deci tej ), egy kicsi üveg magvalt meggy, 2-3 deka csokoládé.

3 deci tejet 1 kanál cukorral és a vaniliával felforralunk.

A tojást kikavarjuk 2 kanál cukorral, hozzáadjuk a pudingot és a lisztet és 2 deci tejjel felhigitjuk. Csomómentesen elkavarjuk, majd lassan a forró tejbe öntjük.

Mikor kissé kihült, hozzákeverünk 20 - 25 deka gesztenyepürét amihez előzőleg hozzékevertünk egy kevés rumot vagy rumesencet.

A tejszint habbá verjük majd kb. a felét a kihült krémhez adjuk és óvatosan összekeverjük.

A magvalt meggyet jól lecsorgatjuk.

A babapiskótát enyhén édesitett kávéba mártjuk, majd tálba összerakjuk, váltakozva a gesztenyekrémmel, alulra piskóta, rá a gesztenze, erre magvalt meggy és ismételjük.

A tetejére a maradék tejszinhab kerül amire olvasztott csokoládét csorgatunk, vagy egyszerűen csokit reszelünk.

 

Gesztenyés csodajó II

Hozzávalók :

Kb. 20 deka babapiskóta, 2 – 3 deci kávé, 1/2 liter tej, 2 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 vaniliás puding, 1 evökanál liszt, 1 vanilia por, 20 deka gesztenyepüre, pici rum, 2 deci tejszin (vagy 1 csomag tejszinhabpor és 1,5 deci tej), 2-3 deka csokoládé.

3 deci tejet 1 kanál cukorral és a vaniliával felforralunk.

A tojássárgákat kikavarjuk 2 kanál cukorral, hozzáadjuk a pudingot és a lisztet és 2 deci tejjel felhigitjuk. Csomómentesen elkavarjuk, majd lassan a forró tejbe öntjük.

A tojásfehérjéket habbá verjük 1 kanál cukorral, majd a forro krémhez adjuk és a tüzön tartva óvatosan a krémhez keverjük.

Mikor kihült, óvatosan hozzákeverünk 20 - 25 deka gesztenyepürét amihez előzőleg hozzékevertünk egy kevés rumot vagy rumesencet.

A babapiskótát enyhén édesitett kávéba mártjuk, majd tálba összerakjuk, váltakozva a gesztenyekrémmel. A tetejére a felvert tejszinhab kerül amire olvasztott csokoládét csorgatunk, vagy egyszerűen csokit reszelünk.

 

MÁLNÁS ÁFONYÁS TIRAMISU

3 tojás, 15 deka cukor, vanilia, 25 deka Mascarpone (vagy 2 rúd tejszines krémsajt), 1 csésze áfonya és 1 csésze málna, 20 deka babapiskóta, 2 deci tejszinből vert hab, 1/2 csomag zselatin,

kb 1 csésze vaniliás tej és kevés tojáslikör.

A tojássárgákat habosra kavarjuk 5 deka cukorral és hozzáadjuk a Mascarponét és a krémsajtot.

A tojásfehérjét felverjük habnak, majd a maradék cukorral tovább verjük aztán hozzáadjuk a málnát és azzal is továbbverjük mig kemény gyümölcs habot kapunk. A habot a tojásos sajtkrémhez keverjük.

A tejszinhabot felverjük és egy fél csomag instant zselatint adunk hozzá, óvatosan a gyümölcskrémhez adjuk és hozzákeverjük az áfonyát.

A babapiskótát a tojáslikörös, vaniliás tejbe mártjuk, majd tálba összerakjukváltakozó sorrendben.

A tetejét áfonyával megszórjuk, tojás vagy csokilikört csorgatunk rá és pár órára a hűtőbe tesszük.

EPRES TIRAMISU

3 tojás, 15 deka cukor, vanilia, 25 deka Mascarpone (vagy 2 rúd tejszines krémsajt), ½ kiló eper, 20 deka babapiskóta, 2 cl Amarettó, 3 deci cukrozott kávé.

A tojássárgákat habosra kavarjuk 5 deka cukorral és hozzáadjuk a Mascarponét vagy a krémsajtot.

A tojásfehérjét felverjük habnak, majd a maradék cukorral tovább verjük. Adhatunk hozzá 5-10 deka összetört epret és keményre verjük, majd a krémmel összekeverjük.

A babapiskótát amarettós kávéba mártjuk, majd tálba összerakjuk, piskóta, krém, eper sorrendben.

A tetejét kakaóval megszórjuk és pár órára a hűtőbe tesszük.

KEKSZSZALÁMI

25 deka cukorbol és 2 deci vizböl szirupot főzünk, hozzáadunk 5 deka kakaót, 1 csomag (20 deka) vajat vagy Ráma margarint, rumot, mazsolát és ½ kg kekszet amit előzőleg összrtörtünk.

Fóliára csomózzuk és szalámivá formázzuk. Hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.

KÓKUSZOS KEKSZSZALÁMI

½ kg kekszet ledarálunk, hozzáaadunk 3 evőkanál kakaót, 15-20 deka cukrot, izlés szerint, kevés rumot és kávéval összegyurjuk úgy hogy kemény de nyújtható masszát kapjunk.

Töltelék :

20 deka vaj, 20 deka porcukor, 10 deka kókuszreszelék, vanilia. Mindezt habosra kavarjuk hogy kenhető legyen.

A tésztát fólia között tepsinagyságura nyújtjuk, a krémet rákenjük, majd a fólia szélét húzva a tésztát feltekerjük.

Tipp : Ha a krém túl kemény, nyújthatjuk szintén fólia között és óvatosan a tésztára boritjuk.

Pár órára hűtőbe tesszük, lehet rövid időre mélyhűtőbe is, majd felszeleteljük. Hűtőben tartjuk.

MÁGNÁS PALACSINTA

12 deka margarint, 10 deka cukorral, 4 tojássárgával kikavarunk.

Hozzáadunk 12 deka lisztet, 1 vizespohár tejet, pici sót, vaniliát és a tojások habját majd kicsit vastagabb palacsintákat sütünk belőle.

Csak az egyik oldalát sütjük és kettéhajtjuk vagy tortaformára egymásra hellyezzük.

A lapok közzé vagy a tetejére olvasztott csokit önthetünk.

RAKOTT PALACSINTA

Palacsinta :

2 tojásból, 1 pohár lisztből, csipet sóval és kb. 1/2 liter tejből palacsintát készitünk. A palacsintatészta akkor jó ha folyós, de tapadjon a kanálra.

A tej felét pótolhatjuk ásványvizzel vagy szódavizzel.

Krém :

½ liter tejet, 3 evőkanál cukorral felforralunk.

2 egész tojást kikavarunk 2 kanál cukorral, hozzáadunk 1 kakaós pudingot, 2 kanál kakaót, 2 kanál lisztet, ¼ liter tejet és az egészet a fövő tejbe töltjük. Sűrüre főzzük.

2 deci teszinből habot verünk és hozzáadunk 1 tasak instant zselatint és az egészet a kihült krémhez kavarjuk óvatosan.

Ha nincs instant zselatinunk használhatunk zselatinlapot. Ebben az esetben felolvasztunk 4 lap zselatint és a forró krémbe tesszük, majd mikor majdnem egészen kihült, óvatosan belekavarjuk a 2 deci teszinből vert habot.

A tejszinből 2-3 evőkanállal elveszünk és felolvasztunk benne 4-5 deka keserü csokoládét.

Egy tálban lerakjuk a palacsintákat, váltakozva a krémmel, majd bevonjuk az olvasztott csokival és 1-2 orára a hütőbe tesszük dermedni. Eperrel diszitjük és tálaljuk.

(Én maradék palacsintát használtam, ami időközben még fogyott, ezért 2 sor kávéba áztatott keksszel pótoltam.)

Kakaós nápolyszelet

Nápoly lapok közzé a következő krémet tesszük :

2 egész tojást gőzőn kikavarunk 30 deka cukorral és hozzáadunk 5 deka kakaot és 25 deka Ráma margarint és 2 deci tejet és 1 rumesencet. Mikor elolvadt a margarin hozzáadunk 40 deka darált kekszet.

Mikor kihult megkenjük a lapokat és a tetejére 10 deka margarinban olvasztott 1 tábla csokoládébol készült glazurt teszünk.

Vagy :

½ kg cukor, 3 kanál kakaó,3 deci tej, 1 csomag margarin, 35 deka darált keksz.

Az egészet össze főzzük és a nápolylapok közzé tesszük.

Karamellás nápolyszelet

Nápoly lapok közzé a következő krémet tesszük :

2 egész tojást gőzőn kikavarunk 30 deka cukorral, közben 15 deka cukrot megpiritunk és hozzáadunk 10 deka Ráma margarint. A két masszát összekeverjük, 2 deci tejjel és 25 deka margarinnal tovább keverjük. Mikor elolvadt a margarin hozzáadunk 35 deka darált kekszet.

Mikor kihult megkenjük a lapokat és a tetejére 10 deka margarinban olvasztott 1 tábla csokoládébol készült glazurt teszünk.

Rizskóck karamellsodóval

Másfél csésze megmosott rizsből, másfél liter tejböl és 2 evőkanál cukorból tejberizset főzünk.

Belekavarunk 5 deka mazsolát.

4 tojássárgáját kikavarunk 2 kanál cukorral és 1 vaniliával, hozzáadunk 10-15 deka margarint és habosra kavarjuk, majd a forró tejberizshez adjuk.

A 4 tojásfehérjéből 2 kanál cukorral kemény habot verünk és óvatosan a rizshez keverjük.

Kivajazott jénai tálba rakjuk és kb. félórát sütjük (mig a teteje megpirul).

Közben elkászitjük a sodót 1/2 liter tejből 2 kanál cukorbol és egy fél csomag vanilia vagy karamell pudingból. Úgy készitjük mint a sima pudingot csak higabbra.

10 deka cukrot megpiritunk, hozzáadunk 1 kiskanálnyi vajat hogy ne csomósodjon össze és lassan hozzákavarjuk a pudingot.

Tálaláskor rakhatunk mellé kevés meggykompótot.