Süssünk, süssünk valamit ! de csak finomat !

Torták, sütik és más csábitások - RECEPTEK -



magdi.sarp@yahoo.com

Címkék

Űrlap neve

TORTÁK

Nincs bejegyzés.

SÜTIK

Nincs bejegyzés.

ÜNNEPI SÜTIK

 Ezen az oldalon az ünnepi süteményeket igyekezem összegyüjteni, csokisakat, krémeseket, piskóta vagy gyurt lapokból készülteket.

Szeretnék egypár tanácsot is megosztani, amit saját tapasztalatból tanultam.

Ha csokit olvasztunk ajánlatos gőz fölött dolgozni, de igy elég lassu. Én megolvasztom a vajat vagy a margarint és ebben olvasztom meg egész pici lángon az előzőleg apróra tört csokoládét.

Puding vagy főzőtt krém készitésénél 1/2 liter tejhez 4 kanál cukrot használok és 1 pudingot vagy 3-4 evőkanál lisztet, attól függöen hogy mennyire sűrü krémet akarok. Csak pudingból soha ne készitsunk krémet csak liszttel vegyesen ugyanis a sima puding ha kihült a kavarástól folyékony lessz. Tehát 1 pudingporhoz minimum 1 kanál lisztet adjunk és a fél liter tejet.

Minden főzőtt krémnél a tej nagyobb részét (1/2 literből kb. 3,5 decit) előbb felfőzöm a cukor nagyrészével és a lisztet, pudingot, vagy tojást simára kavarom a maradék cukorral és tejjel majd apránként a fövő tejhez adom állandó kavarás mellett. Igy hamarabb sürüsödik és nem csomósodik a krémünk.

A vajnak egy részét még melegen a krémhez adom, igy nem érzik túl vajasnak a krém.

Ha lapot nyújtunk és tulságosan szakad, adjunk hozzá 1 kanál vizet vagy tejet, igy künnyebben nyújtható.

És a legfontosabb tanács hogy ne csügedjünk ha elrontunk valamit, egy kis kreativitás és minden kijavitható vagy legrosszabb esetben más készülhet belőle, ami esetleg jobb is mint az eredeti...mint az én csokibombáim.

Jó sütögetést mindenkinek !

   Megjegyzés : A receptek mind nagy adagok, nagy méretű 30x40 cm-es tepsihez vannak mérve. De bármelyknek lehet arányosan csökkenteni az adagját a tepsi méretétől függöen.

MAGDI SZELET

Lapok :

7 tojás, 7 kanál viz, 14 evőkanál cukor, 14 evőkanál liszt, 4 kanál olaj, 7 kanál dió, ½ kiskanál szodabikarbóna.

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és 10 kanál cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

A tojássárgáját kikavarjuk 4 kanál cukorral és az olajjal és a habhoz keverjük óvatosan, majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és a diót.

Tepsi hátán 3 lapot sütünk.

Krém :

½ liter tej, 2 deci erős feketekávé, 5 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, vanilia, 1 vanilia vagy karamell puding, 3 evőkanál liszt, 1 Ráma margarin, grillázs.

½ liter tejet 3 kanál cukorral és vaniliával felfőzünk. A tojjássárgákat 2 kanál cukorral kikavarjuk majd a pudingot és a liszttet hozzáadjuk, a hideg kávéval simára keverjuk majd a forró tejhez adjuk.

5 deka Ráma margarint a meleg pudinghoz keverünk, majd ha kihült hozzá adjuk a többi margarint és 1 csésze grillázst.

Grillázs :

1 csésze cukrot megpiritunk és hozzá adunk 1 csésze diót. Táblára, sütőpapirra boritjuk, nyujtjuk és mikor kihült darabokra törjük és ledaráljuk, vagy mozsárban összetörjük.

A lapokat a krémmel megkenjük, a tetejét olvasztott csokival megkenjük (15 deka keserűcsoki 5 deka vajban megolvasztva) és megszorjuk grillázzsal, majd kockákra vágjuk.

Diszitéshez csokileveleket és égetett cukorba mártott diót használunk - ezeket a grillázsból előzőleg kiválogathatjuk.

MAGDI SZELET -egyszerű, gyors változat

A hozzávalók nem változnak, csak a krémhez grillázs helyett 1 csésze cukorbol készült égetett cukrot használunk, amit egy kiskanál vajjal vagy Ráma margarinnal elkavarunk és a még meleg krémhez adunk.

Ha van éles késünk süthetünk 1 vastag piskótát és 3-ba vágjuk. Csoki darabkákkal diszitjük.

Lapok :

7 tojás, 7 kanál viz, 14 evőkanál cukor, 14 evőkanál liszt, 4 kanál olaj, 7 kanál dió, ½ kiskanál szodabikarbóna.

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és 10 kanál cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

A tojássárgáját kikavarjuk 4 kanál cukorral és az olajjal és a habhoz keverjük óvatosan, majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és a diót.

Tepsi hátán 3 lapot sütünk. \Ha van éles késünk süthetünk 1 vastag piskótát és 3-ba vágjuk.

Krém :

½ liter tej, 2 deci erős feketekávé,  5 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, vanilia, 1 vanilia vagy karamell puding, 3 evőkanál liszt, 1 Ráma margarin, karamell

½ liter tejet 3 kanál cukorral és vaniliával felfőzünk. A tojjássárgákat 2 kanál cukorral kikavarjuk majd a pudingot és a liszttet hozzáadjuk, a hideg kávéval simára keverjuk majd a forró tejhez adjuk.

1 csésze cukrot megpiritunk és hozzá adunk 1 kiskanál Ráma margarint.

5 deka Ráma margarint a meleg pudinghoz keverünk, hozzáadjuk a karamellt is és simára keverjük.

Ha kihült hozzá adjuk a többi margarint és habosra kavarjuk.

  A lapokat a krémmel megkenjük, a tetejét olvasztott csokival megkenjük (15 deka keserűcsoki 5 deka vajban megolvasztva, majd szeleteljük.

Diszitéshez csoki forgácsot használunk.

 

SPONGYA BOB

(pihe puha mint a szivacs, innen a neve is)

Lap :

2 kanál kakaó, 2 kanál méz, 2 tojás, 5 deka margarin, 10 deka cukor 1 kiskanál szódaikarbóna.

Ezeket összefőzzük és kavarjkuk 15 percig. Melegen hozzáadunk 15 deka lisztet, majd ha kihült még 10 deka lisztet és 2 lapot sütünk.

Piskóta :

3 tojás, 3 kanál viz, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 2 kanál olaj, ½ kiskanál szodabikarbóna

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

A tojássárgáját kikavarjuk az olajjal és a habhoz keverjük óvatosan, majd hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát.

1 csésze dióbelet és 5 deka keserű csokoládét apróra vágunk és a piskótához keverjük, majd adunk hozzá 5 deka mazsolát. Óvatosan keverjük hogy a piskóta ne essen össze, majd sütőpapiron, tepsiben sütjük.

Krém :

1 kakaós pudingport összekeverünk 2 evőkanál liszttel 4 evőkanál cukorral és ¾ liter tejjel pudigot keszitünk. Melegen hozzáadunk 5 deka kakaót és 15 deka Ráma margarint és egy narancs eszencet. Ha kihült adunk hozzá még 5-10 deka Ráma margarint.

A lapokat mekenjük krémmel, középre tesszük a piskótát és a tetejét is bevonjuk krémmel.

A tetejére ¼ liter tejszinből vert habot teszünk és lecsorgatjuk olvasztott csokival (3-5 deka csoki, diónyi vajban megolvasztva)

Tipp : Ha egyszerübbet akarunk a tejszinhab helyett szórjuk le a tetejét fehér csoki törmelékkel.

Lehet fele fele arányban elkésziteni mindkét módon.

 

SNIKERS

Lap :

8 tojásfehérjét, 20 deka cukorral habbáverünk, hozzáadunk óvatosan 20 deka diót, 3 kanál lisztet és 1 sütőport. 1 lapot sütünk.

Töltelék :

8 tojássárgáját kikavarunk 5 kanál cukorral és 20 deka vajjal.

8 kanál cukrot karamelizálunk és hozzá adjuk a krémhez majd 10-15 percig lassó tüzön főzzük.

20 deka diót vagy mogyorót adunk még hozzá és 2 percig még főzzük.

Megolvasztunk 20 deka fehér csokit 5 deka margarinba és a lapra kenjük.

Erre jőn a krém enyhén langyosan, majd ha kihült olvasztunk 20 deka keserű csokit 5 deka margarinban és a krém tetejére kenjük majd az egészet hidegre tesszük. Langyos késsel szeleteljük.

Tipp : Ajánlatos egy magasabb, sütőpapirral kibélelt tepsiben összerakni, mert a krém mig ki nem hűl kissé folyékony.

 

CSEH TÉSZTA

(más néven Párfé szelet)

Lap :

6 tojásfehérjét felverünk 14 deka cukorral majd hozzáadjuk a 6 tojássárgát, 14 deka pergelt diót magdarálva, 2 kanál lisztet és egy kávéskanál szódabikarbónát.

Sütőpapiron sütjük és ha kihült a következő krém jön rá:

1 egész tojást 20 deka porcukorral habosra kavarunk, majd 20 deka vajjal (Ráma margarin), 1 kávéskanál Ness-kafféval, 5 deka darált pergelt dióval és pici rummal tovább kavarjuk.

15 deka keserü csokoládét megolvasztunk 10 deka vajban (gőzön) és a krémre rákenjük.

A csokit kissé hütsük ki hogy ne legyen forró, mert megolvad a krém. A legjobb enyhén langyosan dolgozni vele és lehetőleg gyorsan, mielőtt a csoki megkeményszik. Ezért készitsük elő a simitó eszközöket, egy nagy simitó kést és szilikon lapátot.

Ezt a sütit is langyos késsel tudjuk szépen szeletelni, mint bármilyen süteményt amin csoki boritás van.

 

GESZTENYÉS PARFAIT SZELET

 
 

6 tojásfehérjét kemény habbá verünk.

5 evőkanál cukorból és 3 kanál vizből szirupot főzünk,  a tojáshabhoz adjuk és tovább verjük mig kemény lesz.

 6 tojássárgát kikavarunk 3 evőkanál cukorral, hozzáadunk 3 kanál olajat, 1 nagy evőkanál tejfölt, 10 deka gesztenye masszát (0,5 csomag gesztenye kocka) és ½ csomag vanilia pudingot.

Óvatosan a tojáshabhoz keverjük majd adunk hozzá 6 evőkanál lisztet és egy mokkáskanál szódabikarbónát.

Sütőpapiron kb. 20 percig sütjük és ha kihült a következő krém jön rá:

 

2 egész tojást 20 deka cukorral gőzön habosra kavarunk, majd ha kihült 25 deka vajjal (Ráma margarinnal) tovább kavarjuk és hozzáadunk 5 deka pörkölt diót, pici rumot, vagy rum esencet és 30 deka gesztenyepürét. (1,5 csomag gesztenye kocka)

A piskótát rumos cukorsziruppal enyhén lekenjük és rákenjük a krémet.

15 deka keserü csokoládét megolvasztunk 5 deka vajban (gőzön), adunk hozzá 4-5 kanál tejszint és az egészet a krémre rákenjük. 

A csokoládét izesithetjük 1 csomag Ness-kafféval. (a vajban feloldjuk). A tetejét diszithetjük

tejszinhabbal.

 

 

MACI SZELET

2 egész tojást és 3 tojássárgáját kikavarunk 35 deka cukorral és 1 vaniliával, hozzáadunk

45 deka lisztet, 1 k.k. szodabikarbónát, és 3 deci tejfölt.

A 3 tojásfehérjét keményre verjük 10 deka cukorral és óvatosan a tésztához kavarjuk.

Hozzáadunk 5 deka mazsolát és 5 deka apróra vágott csokoládét.

Sütőpappirral kibélelt tepsibe rakjuk , 20 deka fagyasztott erdei gyümölcsöt a tetejére szorunk és fél orát sütjük. A tepsiböl még melegen kiboritjuk és mikor kihült, óvatosan kettévágjuk.

1 Krém :

1 tojást gőzön kikavarunk 10 deka cukorral, és 5 deka fehér csokival.

10 deka cukrot karamellizálunk, hozzá adunk egy kiskanál vajat vagy Ráma margarint és melegen a krémhez keverjük. Ha kihült 10 deka Ráma margarinnal a krémet habosra kavarjuk.

2 Krém :

3 deci tejet, 3 evőkanál cukorral felforralunk.

1 vaniliás pudingot, 2 kanál lisztet 2 deci tejjel kikavarunk és az egészet a fövő tejbe töltjük. Sűrüre főzzük.

Felolvasztunk 6 lap zselatint és a felét a forró krémhez keverjük.

¼ liter teszinből habot verünk és hozzá adjuk a maradék enyhén kihült zselatint.

Mikor a krém majdnem egészen kihült, óvatosan belekavarjuk a tejszinhabot.

A krém egyik felébe óvatosan belekavarunk 30-40 deka fagyasztott erdei gyümölcsöt.

Összeállitás :

A két lap közzé tesszük a karamell krémet, erre jön a gyümölcsös krém és a tetejére a sima vanilia krém. Villával márványosra mintázzuk. 2-3 deka vajban megolvasztunk pár cikk ( 3-4 deka ) keserü csokoládét és a krém tetejére csorgatjuk.

Készithetjük egyszerű piskótával is. Ebben az esetben ezt a receptet használjuk :

5 tojás, 5 kanál viz, 1 csésze cukor, 1 csésze liszt, 2-3 kanál olaj, ½ kiskanál szodabikarbóna.

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

A tojássárgáját kikavarjuk az olajjal és a habhoz keverjük óvatosan, majd hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát.

Hozzáadunk 5 deka mazsolát és 5 deka apróra vágott csokoládét.

A recept többi része változaatlan marad.

MÁLNÁS TARKA-BARKA

Lap :

5 tojás, 5 kanál viz, 10 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 3 kanál olaj, 1-2 kanál kakaó, ½ kiskanál szódabikarbóna.

A tojásfehérjét felverjük habnak, 5 kanál vizből és 5 evőkanál cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük mig ujra kemény lessz.

A tojássárgákat kikavarjuk a maradék 5 evőkanál cukorral és az az olajjal.

Az egészet óvatosan a habhoz keverjük (dolgozzunk habverővel, igy nem törik össze a hab),

majd beleszitáljuk a lisztetet és a szódabikarbónát és habverővel összekeverjük.

Sütőpapirral bélelt tepsiben tölt

A massza nagyobb részét sütőpappirral kibélelt tepsibe töltjük, a többihez óvatosan hozzákeverjük a kakaót és a tepsibe csorgatjuk. Kb. 25-30 percig sütjük.

Krém :

2 deci tejet, 3 evőkanál cukorral felforralunk.

1 vaniliás pudingot, 1 kanál lisztet 1 deci tejjel kikavarunk és az egészet a fövő tejbe töltjük. Sűrüre főzzük.

Felolvasztunk 6 lap zselatint és a forró krémhez keverjük, majd hagyjuk enyhén kihülni.

¼ liter teszinből habot verünk.

A kihült krémbe óvatosan belekavarunk 1 csésze málnát és a tejszinhabot.

A krémet a lapra simitjuk majd 2-3 deka vajban megolvasztunk pár cikk – k.b. 3 deka keserü csokoládét és a krém tetejére csorgatjuk. Villával vagy egy pálcikával (fogpiszkálóval) mintázzuk.

 

FAHÉJAS MAZSOLÁS MÉZES

Piskóta :

5 tojás, 5 kanál viz, 10 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 2 kanal kakaó, 5 deka olvasztott margarin,

1 evőkanál méz, ½ kiskanál szodabikarbóna, kevés fahéj.

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és 8 kanál cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

Az 5 tojássárgát kikavarjuk 2 kanál cukorral, hozzáadjuk az olvasztott margarint, mézet és a kakaót, majd az egészet a habhoz keverjük. Ebbe jön a liszt a szódabikarbóna és a fahéj.

Krém :

½ liter tej, 1 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, vanilia, 1 vanilia puding, 1 evőkanál liszt, 25 deka vaj, 10 deka mazsola, 1 mokkáskanál fahéj.

3 deci tejet 3 kanál cukorral és a vaniliával felforralunk.

A tojássárgát kikavarjuk 1 kanál cukorral, hozzáadjuk a pudingot a lisztet és a fahéjat, majd 2 deci tejjel felhigitjuk. Csomómentesen elkavarjuk, és lassan a forró tejbe öntjük.

Még melegen hozzáadunk, 10 deka vajat, a mazsolát és a fahéjat majd miután kihült a többi vajjal habosra kavarjuk.

A piskótát mikor kihült kettévágjuk. A krémet kettéosszuk és a piskóta lapokra kenjük. Az egészet befedjük egy sor kávéba áztatott keksszel (kb. 20 deka keksz és 1 deci feketekávé)

A tetejére glazurt teszünk.

5 evőkanál cukor és 5 evőkanál vizböl szirupot főzünk, 10 deka Ráma margarint, 7,5 deka keserű csokoládét bele olvasztunk és lassan 1 evőkanál kakaót csomómentesen belekavarunk. A végén aduk hozzá 1 evőkanál olajat hogy fényesebb legyen.

CSOKIS ÁLOM

Lapok :

1 kanál kakaó, 1 kanál méz, 1 tojás, 10 deka porcukor, 3 deka margarin. 1 kiskanál szódaikarbóna.

Ezeket összefőzzük és kavarjkuk 15 percig. Melegen hozzáadunk 15 deka lisztet, majd ha kihült még 10 deka lisztet és 2 lapot sütünk.

Piskóta :

3 tojás, 3 kanál viz, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1 kanál olaj, ½ kiskanál szodabikarbóna

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

A tojássárgáját kikavarjuk az olajjal és a habhoz keverjük óvatosan, majd hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát.

Krém :

2-3 tojássárgáját kikavarunk 3 kanál cukorral, hozzáadunk 2 csokis pudingot és 2 evőkanál lisztet,

2 evőkanál kakaót és 1/4 liter tejjel felhigitjuk, majd ¾ liter tejjel és 3 kanál cukorral felfőzünk .

Még melegen adunk hozzá 25 deka Ráma margarint és 10 deka keserü csokoládét.

Ha nem elég sűrü a krém mikor kihült, adunk hozzá még kakaót.

Mikor összerakjuk, a lapokat meggylével meglocsoljuk és magvalt meggyel megszórjuk.

A tetejére glazurt teszünk :

Gőzőn 10 deka Ráma margarint megolvasztunk és hozzáadunk 15 deka étcsokoládét, vagy:

7 evőkanál cukorból és 5 evőkanál vizből szirupot készitünk, majd összerkeverjük 2 evőkanál kakaóval és 5 deka margarinnal. (ebbe is olvaszthatunk kevés étcsokoládét.)

GESZTENYE SZELET

Lap :

6 tojásfehérjét felverünk kemány habnak.

8 evőkanál cukrot felfőzünk 5 evőkanál vizzel majd a tojáshabot ezzel tovább verjuk.

5 tojássárgát kikavarunk 2 evőkanál cukorral, 2 evőkanál olajjal, 10-15 deka gesztenyepürével és a habhoz keverjük, majd 10 kanál lisztet és egy kávéskanál szódabikarbónát keverünk óvatosan hozzá.

Sütőpapiron 2 lapot sütünk és hülni hagyjuk.

Krém :

½ liter deci tej, 1 tojássárga, 4 evőkanál cukor, 1 vaniliás puding, 2 evőkanál liszt, 35 deka gesztenye, kevés rum, ½ liter tejszin, 6 lap zselatin, 1 csomag instant zselatinpor.

4 deci tejet 3 kanál cukorral felforralunk.

A tojássárgát kikavarjuk 1 kanál cukorral, hozzáadjuk a pudingot és a lisztet és 2 deci tejjel felhigitjuk. Csomómentesen elkavarjuk, majd lassan a forró tejbe öntjük.

A 6 lap zselatint beáztatjuk, felmelegitjük míg felolvad majd a forró krémhez keverjük.

A gesztenye masszát kevés rummal habosra kavarjuk és a majdnem kihült krémhez adjuk

A tejszint kemény habbá verjük, a felét a krémhez adjuk, másik felét az instant zselatinnal még egy kevés ideig tovább verjük. ( Instant zseletin helyett használhatunk 6 lap zselatint, csak óvatosan kell a habhoz keverni hogy ne csomósodjon össze.)

Az egyik lapra több mint a fele krémet rákenjük, erre jön a tejszinhab, rá a másik lap és a maradék krém.

15 deka keserü csokoládét megolvasztunk 10 deka vajban vagy Ráma margarinban (gőzön) és a krémre rákenjük.

Hidegre tesszük, majd langyos késsel szeleteljük.

 

HAMIS DOBOS

75 deka lisztet összegyurunk 7,5 deka margarinnal, 30 deka porcukorral, egy kiskanál szódabikarbónával, 3-4 tojással és 0,5- 1 deci tejjel.

6 lapot nyujtunk és tepsi hátán sütjük.

Krém :

1 liter tejet felforralunk 10 evőkanál cukorral.

2 csomag csokis pudingot, 5 kanál liszttet és 2-3 kanál kakaót simára keverünk fél liter tejjel és a forró tejbe öntjük. Sürüre főzzük és melegen hozzá adunk 10 deka Ráma margarint.

Mikor kihült adunk még hozzá 25 deka margarint és habosra keverjük.

Glazur :

3 evőkanál cukor és 3 evőkanál vizből szirupot főzünk. 10 deka Ráma margarint, 10 deka keserű csokoládét bele olvasztunk és lassan 2 evőkanál kakaót csomómentesen belekavarunk.

 

HÓLABDA

Piskóta :

8 tojás, 7 kanál viz, 15 evőkanál cukor, 15 evőkanál liszt, 2 kanal kakaó, ½ kiskanál szodabikarbóna.

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

A 8 tojássárgáját a habhoz keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a kakaót, lisztet és a szódabikarbónát.

A piskótát 2 tepsibe kisütjük és mikor kihült klarikákat vágunk ki belőle.

Krém : 3/4 liter tejben 1 vanilia pudingot és 2 nagy evőkanál lisztet péppé főzünk, adunk hozzá 15-20 deka cukrot, és 2 vaniliát

Ha kihült habosra kavarjuk 25 deka vajjal (Ráma margarinnal)

A karikákat összeragasszuk és körbevonjuk krémmel, majd kókuszdióba hempergetjük.

A maradék piskótát és krémet tálban összekavarjuk, közepébe egy szem rumosmeggyet teszünk, golyót formálunk és ezeket is kókuszdióba hempergetjük.

ISLER

Korongok :

44 deka liszt, 36 deka margarin, 14 deka cukor, 20 deka dió.

Összegyúrjuk, kinyujtjuk és korongokat szaggatunk, sütőpapiron sütjük. Mivel a tészta nagyon törékeny és könnyen reped, 4-be szoktam osztani, és igy apránként nyújtom és vágom ki. Addig is a többi tésztát hűtőben tartom mert hidegen könnyebben kezelhető. De az eredmény csodás, nagyon finom omlós sütit kapunk. Mindenkinél sikert arat.

Krém :

2 tojást 15-20 deka cukorral és 5 deka kakaóval gőzön felfőzünk, ½ tábla keserü csokoládét törünk bele és kavarjuk mig a csoki elolvad és a krém besűrüsödik.

Ha kihült 20-25 deka Ráma margarinnal kikavarjuk. Tehetünk bele kevés Nesscafét és rumot vagy rumesencet.  

A korongok felét olvasztott csokiba mártjuk  (5 deka vajban megolvasztunk 10 deka keserű csokoládét) és utána összeragasztjuk. Én este szoktam bemártogatni és sütőpapirra kirakni, másnapra megkeményszik és lehet összeragasztgatni. De csak óvatosan mert nagyon törékeny. Bár a család annak csak örül mert meg lehet kóstólni még mielőtt asztalra kerül. 

 

 SZILVESZTER SÜTEMÉNY

 

50 deka lisztet,  20 deka zsirt, 25 deka cukrot, 2 egész tojást, 1 csomag vaniliaport, késhegynyi sütőport táblán összegyúrunk. A tésztát kettéosszuk és felébe 2 kanál kakaót gyúrunk.

Fél újjnyi vastagra kinyujtjuk és korongokat szaggatunk, a világos korongok tetejét kristálycukorba mártjuk majd sütőpapiron sütjük. Ha kihült, egy-egy fehér és kakaós korongot barack vagy málnalekvárral összeragasszuk.

Ha különlegesebbre szeretnénk a fehér korongok felét olvasztott csokiba mártjuk  (2 deka vajban megolvasztunk 5 deka keserű csokoládét) és csak utána ragasztjuk őssze a kakaós korongokkal. Én este szoktam bemártogatni és sütőpapirra kirakni, másnapra megkeményszik és lehet összeragasztgatni.

Nagyon finom és sokáig eláll (persze csak ha el nem fogy ), ezért útravalónak nagyon megfelel.

 

 

Emőke szelet

Piskóta :

6 tojás, 6 kanál viz, 12 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 3 kanál olaj, 10 deka darált mák,

½ kiskanál szodabikarbóna.

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

A tojássárgáját kikavarjuk az olajjal és a habhoz keverjük óvatosan, majd hozzáadjuk a lisztet, a mákot

és a szódabikarbónát és óvatosan összekeverjük. Tepsi hátán 3 lapot sütünk.

Krém 1:

3 evőkanál grizböl 1 pohár darált mákból és ½ liter tejböl krémet főzünk és hozzá adunk 10-15 deka Ráma margarint.

Krém 2:

2- tojássárgáját kikavarunk 3 kanál cukorral, hozzáadunk 1 csokis pudingot és 2 evőkanál lisztet,

2 evőkanál kakaót és 1/4 liter tejjel felhigitjuk, majd 1/2 liter tejjel és 3 kanál cukorral felfőzünk .

Még melegen adunk hozzá 15 deka Ráma margarint és 5 deka keserü csokoládét.

Mikor a sütit összerakjuk, az első lapot megkenjük a mákos krémmel, a másodikat pedig a csokissal. A lapokat magvalt meggyel megszórjuk.

A tetejét olvasztott csokival megkenjük (15 deka keserűcsoki 5 deka vajban megolvasztva) és feher csoki törmelékkel megszorjuk majd kockákra vágjuk.

Diszitéshez csokileveleket használunk.

KAKAÓS-KARAMELLÁS MÉZES

2 kanál kakaó, 2 kanál méz,2 tojás, 2 deka porcukor, 5 deka margarin. 2 kiskanál szódaikarbóna.

Ezeket összefőzzük és kavarjkuk 15 percig. Melegen hozzáadunk 25 deka lisztet, majd ha kihült még 15 deka lisztet és 3 lapot nyújtunk és tepsi hátán megsütünk.

Krém :

1 karamell pudingport összekeverünk 2 evőkanál liszttel és fél liter tejjel pudigot keszitünk.

10 deka cukrot megpiritunk és hozzáadunk 5 deka Ráma margarint ezután a pudinghoz keverjük.

Ha kihült adunk hozzá még 20 deka Ráma margarint.

A tetejére csokoládéglazurt teszünk :

10 deka Ráma margarint megolvasztunk és hozzáadunk 15 deka ét vagy keserű csokoládét,

vagy:

7 evőkanál cukorból és 5 evőkanál vizből szirupot készitünk, majd összerkeverjük 2 evőkanál kakaóval és 5 deka margarinnal.     (ebbe is olvaszthatunk kevés ét vagy keserű csokoládét.)

KARAMELLÁS MAZSOLÁS MÉZES

Piskóta :

5 tojás, 5 kanál viz, 10 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 2 kanal kakaó, 5 kanál olaj, 1 evőkanál méz, ½ kiskanál szodabikarbóna, kevés fahaj.

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és 8 kanál cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

Az 5 tojássárgát kikavarjuk 2 kanál cukorral, hozzáadjuk az olajat, mézet és a kakaót, majd az egészet a habhoz keverjük. Ebbe jön a liszt a szódabikarbóna és a fahaj.

Krém :

7,5 deci tej, 2 tojássárgája, 5 evőkanál cukor, vanilia, 1 karamellpuding, 3 evőkanál liszt, 25 deka vaj, 10 deka mazsola, 1 mokkáskanál fahaj és 10 deka cukorból készült karamell.

5 deci tejet 3 kanál cukorral és a vaniliával felforralunk.

A tojássárgákatt kikavarjuk 2 kanál cukorral, hozzáadjuk a pudingot a lisztet és a fahajat, majd 2 deci tejjel felhigitjuk. Csomómentesen elkavarjuk, és lassan a forró tejbe öntjük.

A 10 deka cukrot kevés vizzel karamellizáljuk, adunk hozzá egy diónyi vajat és a meleg krémhez keverjük.

Az egészhez hozzáadunk 10 deka vajat, a mazsolát és a fahajat majd miután kihült a többi vajjal habosra kavarjuk.

A piskótát mikor kihült kettévágjuk. A krémet kettéosszuk és a piskóta lapokra kenjük. Az egészet befedjük egy sor kávéba áztatott keksszel (kb. 20 deka keksz és 1 deci feketekávé)

A tetejére karamell és csokiglazur kerül.

Karamellizáljunk meg 15 deka cukrot keverjünk bele egy diónyi vajat, majd öntsünk hozzá 0,5 deci tejet. Oldjunk fel 2 kávéskanál keményítőt kevés hideg vízben és forraljuk fel 1 deci tejben majd keverjünk bele 10 g (fél csomag vagy 3 lap) oldott zselatint.

Keverjük össze a karamellel, hagyjuk kihülni és mikor dermedni kezd kenjük a süti tetejére.

5 deka csokit 3 evőkanál tejszinnel megolvasztunk és nyomózsákba tesszük, ezzel diszitjük.

Szórhatunk rá kevés fehércsoki törmeléket is.

Karamell szelet

60 deka liszt, 15 deka cukor, 15 deka zsir vagy 25 deka margarin, 1 kiskanál ecet, kevés szódabikarbóna, tejfel.

Az egészet összegyurjuk és 4-5 vékony lapot sütünk ( a tepsi méretétől függ)

Krém :

        2 tojássárgáját kikavarunk 2 kanál cukorral, hozzáadunk 1 karamell pudingot és 3 evőkanál lisztet és felengedjük 2 deci tejjel.          ½ liter tejet 3 kanál cukorral felfőzünk és a pudingot ebben megfőzzük. Közben 15 deka cukrot megpiritunk, hozzáadunk 10 deka Ráma margarint és még melegen a pudingkrémhez keverjük. Mikor kihült még hozzákavarunk 15-20 deka margarint és mixerrel habositjuk.

A lapokat a kihült krémmel megtöltjük és a tetejét porcukrozzuk. Lehet karamellt csorgatni a tetejére csak ebben az esetben nehezebben szeletelhető. Ezért ajánlott előbb táblán felszeletelni és csak utána rácsorgatni a karamellt.

 

Ági néni francia krémese

 

    50 deka liszt, 15 deka cukor, 15 deka zsir vagy 20 deka margarin, 1 kiskanál ecet, kevés szalakálé, tejfel, ha szükséges pici tej.

Az egészet összegyurjuk mig puha tésztát kapunk és 4 vékony lapot sütünk.

    Krém : 1 tojássárgája, ¾ liter tej, 1 vanilia puding, 3 evőkanál liszt, 5 kanál cukor, 1 vaniliapor, 25 deka vaj (Ráma margarin), 5-10 deka keserű csokoládé, 1 kanál kakaó

   ½ liter tejet 3 kanál cukorral  1 csomag vaniliaporral felfőzünk, közben a tojássárgáját kikavarjuk 1 kanál cukorral, hozzáadunk 1 vanilia pudingot és 2 nagy evőkanál lisztet és ¼  liter tejjel simára keverjük majd a forró tejhez adjuk és sűrüre főzzük. Még melegen hozzákavarunk 10-15 deka margarint. Mikor kihült hozzáadjuk a maradék margarint és mixerrel habositjuk.           

   A krém 2/3 részét külön vesszük.

  Közben 1 canál cukrot 1 kanál tejben megmelegitünk, beleolvasszuk 10 deka csokit és hozáadjuk a kanál kakaót. Ha túl sürű adjunk hozzá kevés vajat vagy margarint és mikor jó krémes állaga van adjuk a krém 2/3 -hoz.

A lapokat a kihült krémmekkel megtöltjük felváltava a kakaós és vaniliás krémmel (kakaó, vanilia kakaó sorrendben) és a tetejét porcukrozzuk.

SARAH BERNARD

6 tojásfehérjét, 18 kanál cukorral gőzön nagyon kemény habbá verünk, hozzáadunk 10 deka pörkölt diót.

A tepsibe sütőpapirra kiskanállal pici halmokat rakunk és lassú tüzön kiszáritjuk.

Krém :

6 tojássárgáját gőzön kikavarunk 15 deka cukorral, 2 -3 kanál kakaóval és 5 deka keserü csokival, majd ha kihült 1 Rámát adunk hozzá.

2-2 habcsókot krémmel összeragasztunk és pörkölt dióba hempergetjük.

Karamellás kókusz csók

6 tojásfehérjét, 18 kanál cukorral gőzön habbáverünk, hozzáadunk 10 deka kókusz reszeléket.

A tepsibe sütőpapirra kiskanállal pici halmokat rakunk és lassú tüzön kiszáritjuk.

Krém :

6 tojássárgáját gőzön kikavarunk 15 deka cukorral, és 5 deka fehér csokival.

10 deka cukrot karamellizálunk, hozzá adunk egy kikanál vajat vagy Ráma margarint és melegen a krémhez keverjük. Ha nem elég sűrü a krém adhatunk hozzá kevés tejport. Ha kihült, 20 deka Ráma margarinnal a krémet habosra kavarjuk.

A habcsókokat olvasztott csokiba mártjuk, majd ha a csoki megdermedt 2-2 habcsókot krémmel összeragasztunk és kókusz reszelékbe hempergetjük.

De készithetjük csoki nélkül is, ami lényegében egy Sarah Bernard kókuszos változatban.

CSOKIBOMBA

  Ha különlegeset szeretnénk, egy fél adag habcsókot (az előző receptből) össszetörünk és fél adag krémmel összegyurjuk, közepébe mogyorót teszünk (az sem baj ha csak sós mogyorónk van, sőtt talán még finomabb ).

Persze lehet eleve lap formájában is sütni és ezt összetörni.

5 deka csokoládét megolvasztunk és minden golyót belemártunk, az alját pedig dióba mártjuk hogy ne ragadjon a tálcához. A tetejét is megszórhatjuk egy kevés dióval.

Készithetjük diós habcsókbol is, csokoládé krémmel (Sarah Bernardt recept)

Ez a süti utolsó kétségbeesésemben született miután a kókuszos habcsókjaim elfolytak a tepsiben mint egy tehénlepény- elnézést a kifejezésért.  Mérgemben össszetörtem az egészet és ez lett belőle. Aztán nagyobb sikere lett mint az eredetinek a karácsonyi vacsoránál.

Tanulság, sohasem szabad elcsüggedni ha a konyhában valami nem sikerül. - Nem úgy mint én aki szinte sirtam bánatomban.

Legtöbbször egy kis fantáziával helyre lehet hozni a bajt, vagy akár valami újat, jobbat lehet alkotni.

 

HÁJAS TÉSZTA

64 deka liszt, 4 tojássárgáját, 1 citrom levét (½ deci bort vagy kevés ecetet), kicsi sót össze kell gyurni hideg vizzel és nagyon jól kidolgozni.

66 deka hájat ledarálva össze kell gyurni 24 deka liszttel.

Az első tésztát kinyujtjuk, a háj negyedét rákenjük, összehajtjuk és pihenni hagyjuk, kb. félőrát.

       Ezt 4-szer ismételjük majd 3-4 miliméteresre kinyujtjuk, forró késsel felvágjuk és barack vagy más lekvárral megkenjük, kettéhajtjuk és forró sütőben sütjük.

Régi jó tanács hogy a tepsit úgy tegyük a sütőbe hogy a levelek hátrafelé nézzenek. Állitólag ettöl szebben kinyilnak. Ez vagy bejön, vagy nem, én még nem jóttem rá mikor mitöl lesznek szebbek vagy kevésbé szépek. De mindig nagyon finomak. Ez garantált.

Ha kihült porcukorral megszórjuk

KRÉMES - FRANCIA KRÉMES

Lap:

32 deka liszt, 2 tojássárgáját, 1 citrom levét (kevés ecetet vagy bort), kicsi sót össze kell gyurni hideg vizzel és nagyon jól kidolgozni.

33 deka hájat ledarálva össze kell gyurni 12 deka liszttel.

Az első tésztát kinyujtjuk, a háj negyedét rákenjük, összehajtjuk és pihenni hagyjuk, kb. félőrát.

Ezt 4-szer ismételjük majd kinyujtjuk és 4 lapot sütünk belőle.

De ha nem akarunk ezzel babrálni, használhatunk üzletből vett leveles tésztát. De nem ilyen finom.

      Én mikor hájas tésztát sütök egyszerre szoktam begyurni 2-3 adagot és kb 60 dekás adagokban mélyhűtöm.  Egy ilyen adagból      4 krémeslapot lehet késziteni és igy bármikor kéznél van. A hajtogstás meg igyis-úgyis egy délután akár nagy, akár kis adagot készitek.Csak a munka kicsivel tübb de megéri.

Krém :

2 liter tej, 8 tojás, 12 evőkanál cukor, 2 vaniliás puding, 8 evőkanál liszt, vanilia por.

1,5 liter tejet 8 kanál cukorral és a vaniliával felforralunk.

A tojássárgákat kikavarjuk 4 kanál cukorral, hozzáadjuk a pudingot és a lisztet és ½ liter tejjel felhigitjuk. Csomómentesen elkavarjuk, majd lassan a forró tejbe öntjük.

A tojásfehérjéket habbá verjük 1 kanál cukorral, majd gőzön pár percig tovább verjük és a forro krémhez adjuk.

Ha francia krémest akarunk, a krémet ketté osztjuk és felébe kakaót teszünk.

Mikor a lapokat töltjük első a vaniliakrém, rá a kakaós és erre ¼ l tejszinből vert hab, a tetejét pedig porcukrozzuk.

KÉPVISELŐFÁNK

10 deka margarint, 10 evőkanál vizzel felforralunk, majd 10 deka lisztet adunk hozzá és sűrü péppé főzzük. A tüzröl levéve eggyenként hozzá adunk 4 tojást. Sütéskor a sütő ajtót 15 percig ne nyissuk ki.

Krém :

1 liter tej, 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 1 vaniliás puding, 4 evökanál liszt, vanilia por.

7 deci tejet 4 kanál cukorral és a vaniliával felforralunk.

A tojássárgákat kikavarjuk 3 kanál cukorral, hozzáadjuk a pudingot és a lisztet és 3 deci tejjel felhigitjuk. Csomómentesen elkavarjuk, majd lassan a forró tejbe öntjük.

A tojásfehérjéket habbá verjük 1 kanál cukorral, majd gőzön pár percig tovább verjük és a forro krémhez adjuk.

A fánkokat kettévágjuk és megtöltjük a kihült krémmel. A tetejét porcukorral hintjük.

ROPPANÓS KÉPVISELŐFÁNK 

(Choux au craquelin )

Képviselőfankot sütünk :

10 deka margarint, 10 evőkanál vizzel felforralunk, majd 10 deka lisztet adunk hozzá és sürü péppé főzzük.

 A tüzröl levéve eggyenkent hozzá adunk 4 tojást.es simara kavarjuk.

A tetejére a következő roppanos teszta kerul: 

9 deka liszt, 9 deka barna porcukor, 7,5 deka vaj, 1 kanál kakaó.

A hozzávalókat összegyúrjuk, sütőpapír közt vekonyra nyujtjuk, es korongokat szaggatunk. 

Mivel a teszta nagyon puha én 1-2 percre a mélyhűtobe tettem .

A kepviselofankokat tepsire csomózzuk  es mindegyik tetejére egy egy korongot rakunk majd  200 fokon kb. 25 percig sütjük

A fankokat megvagjuk es a következő kremmel töltjük:

7 deci tejet , 1/2 deci fekettekávét, 2 kanal cukorral es 1 tasak vaniliascukorral felforralunk .

1 csomag vanília pudingot egy keves tejben  feloldunk es a forro tejben csomonentesen sűrűre főzzük.

majd 15 deka fehér csokoládét felolvasztunk benne

5 tojast kikavarunk 3 kanal  barnacukorral  es  a forro krémhez adjuk.

1/2 deci ir krémlikört (pl.Baileys) es1/2 deci tojaslikört  kavarunk még a kremhez majd végül 

6 lap zselatint felolvasztunk keves forro tejben es a kremhez adjuk.

A krémet kihűtjük majd  3 deci felvert tejszinhabot adunk hozzá..

A fankokat megvágjuk es a kremmel megtoltjuk, de a kozepébe egy -egy mokkáskanál malna dzsemet teszunk




PROFITEROL

Képviselőfénkot sütünk :

10 deka margarint, 1ö evőkanál vizzel felforralunk, majd 10 deka lisztet adunk hozzá és sürü péppé főzzük. A tüzröl levéve eggyenkent hozzá adunk 4 tojást. Sütéskor a ler ajtot 15 percig ne nyissuk ki.

2 csomag gesztenyét (1/2 kg) összekeverünk óvatosan ½ liter felvert tejszinhabbal és megtöltjük vele a fánkokat.

Tálba rakjuk és csokoládékrémet öntünk rá:

½ liter tejet vaniliával felforralunk, 8 tojássárgát kikavarunk 15 deka porcukorral, hozzáadunk 3 deka lisztet és lassan a tejet, majd lassú tüzön besűritjük. Amikor levettük a tűzröl 15 deka olvasztott csokoládét és 5 deka vajat    keverünk bele.

A tetejére tejszinhab csomókat rakunk.

Tölteléknek használhatunk vanilia vagy csoki krémet. tejszinhabbal keverve, vagy még különlegesebb ha fagyival töltjük,  ebben az esetben adagonként tálaljuk fogyasztáskor.



SZULTÁNSZELET

37 deka liszt, 18 deka margarin, 23 deka porcukor, késhegynyi szalakálé, kb. 1/2  deci tej.

                  Összegyurjuk, annyi tejet adunk hozzá hogy ne tul puha tésztát kapjunk, mert különben nagyon ragadós lesz.                                     Nyujtjuk és sütőpapiron sütjük. Ha kihült a következő 2 krém jön rá.

Vanilia krém :

3/4 liter tej, 3 tojás, 5 evőkanál cukor, 1 vaniliás puding, 2 evőkanál liszt, vanilia por.

1/2 liter tejet 2 kanálcukorral és a vaniliával felforralunk.

A tojássárgákat kikavarjuk 2 kanál cukorral, hozzáadjuk a pudingot és a lisztet és 2,5 deci tejjel felhigitjuk. Csomómentesen elkavarjuk, majd lassan a forró tejbe öntjük.

A tojásfehérjéket habbá verjük 1 kanál cukorral, majd gőzön pár percig tovább verjük és a forro krémhez adjuk.

Kávé krém :

1/2  liter tej, 1/4  liter kávé, 5 evőkanál cukor, 1 vaniliás puding, 2 evőkanál liszt, vanilia por.

1/2  liter tejet 4 kanál cukorral és a vaniliával felforralunk.

A pudingot és a lisztet és 2,5 deci kávéval felhigitjuk. Csomómentesen elkavarjuk, majd lassan a forró tejbe öntjük.

Mikor kihült 20 deka vajjal habosra kavarjuk.

A lapra elöbb jőn a vanilia, erre a kávékrém. A tetejére csokoládét reszelünk, vagy olvasztott csokit csorgatunk.

MOKKA SZELET

Lap :

20 deka liszt, 7 deka margarin, 5 deka cukor, 10 deka dió, 1 tojás és kevés tejföl.

Összegyurjuk, kinyujtjuk és 1 lapot sütünk (nagy méretű, 30x40 cm-es tepsi hátán)

Piskóta :

3 tojás, 3 kanál viz, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 2 kiskanál nesscaffé, 1-2 kanál őrölt pörkölt dió, 1 kanál olaj, ½ kiskanál szodabikarbóna.

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

A 3 tojássárgáját kikavarjuk az olajjal és a habhoz keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a lisztet, diót, nesscaffét és a szódabikarbónát. Tepsiben 1 lapot sütjük.

Krém :

½ liter tejet, 3 evőkanál cukorral felforralunk.

3 tojássárgát kikavarunk 3 kanál cukorral, hozzáadunk 1 vanilia pudingot, 2 kanál lisztet, ¼ liter hideg feketekávét és az egészet a fövő tejbe töltjük. Sűrüre főzzük.

      6 lap zselatint  1 pohár hideg vizbe beáztatunk majd leöntjük a vizet és kevés - kb.2 kanál- vizben felolvasszuk és a forró krémhez öntjük, majd mikor szinte teljesen kihült, óvatosan belekavarunk 4 - 5 deci teszinből vert habot.

A lapot és a piskótát kávélikörrel vagy kávés sziruppal meglocsoljuk és összerakjuk a sütit. Alulra kerül a diós lap, rá a fele krém, erre jön a piskóta és rá a krém másik fele.

Megvárjuk míg a krém megkocsonyásodik, akkor megolvasztunk 15 deka mokka csokoládét 5 deka vajban vagy Ráma margarinban és mikor ez hülni kezd rákenjük a krém tetejére. Diszithetjük fehér csoki reszelékkel, csokilevelekkel, vagy csak villával berácsozzuk.

 

KÁVÉ SZELET

 

Lap :

6 tojás, 6 kanál viz, 12 evőkanál cukor, 12 evőkanál liszt, 3 kiskanál nesscaffé, 1 kanál olaj, 

½ kiskanál szodabikarbóna.

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük.

A 6 tojássárgáját kikavarjuk az olajjal és a habhoz keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a lisztet,  kávét, nesscaffét és a szódabikarbónát.

Tepsiben 3 lapot sütünk.

Krém :

½ liter feketekávét, 3 evőkanál cukorral felforralunk,

2 tojássárgát kikavarunk 3 kanál cukorral, hozzáadunk 1 vanilia pudingot, 2 evőkanál lisztet,  ¼ liter hideg tejet, csomómentesen elkavarjuk és az egészet a fövő tejbe töltjük. Sűrüre főzzük.

Mikor egészen kihült, óvatosan belekavarunk 25 deka vajat vagy Ráma margarint.

A lapokat kávélikörrel meglocsoljuk és összerakjuk a sütit. A krém egy részét meghagyjuk diszitésnek.

 Megolvasztunk 15 deka mokka csokoládét 5 deka vajban vagy Ráma margarinban, hozzákeverünk 3 evőkanál tejszint és  fényesre keverjük, majd rákenjük a süti tetejére.

            Ha a csokoládéglazur megkeményedett felszeleteljük a sütit, a félretett krémből diszitést nyomunk minden süti tetejére és 1-1 kávészemet teszünk a diszités közepére.

DIÓS SZELET

Lap :

45 deka liszt, 15 deka margarin, 10 deka cukor, 10 deka darált dió, 2 tojássárgája, egy csapott kiskanál szalakálé vagy szódabikarbóna és kevés tejföl.

Összegyurjuk hogy puha nyújtható tésztát kapjunk, kinyujtjuk és 4 lapot sütünk.

Krém :

1 pohár tejet felforralunk 15 deka cukorral és leforrázunk vele 25 deka diót.

2 tojássárgát kikavarunk 2 kanál cukorral, hozzáadunk 1 csomag vaniliát és a még meleg dióhoz adjuk.

Habosra kavarunk 25 deka vajat vagy Ráma margarint majd a dió krémhez adjuk.

A megmaradt 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük 1 kanál cukorral és a krémhez adjuk.

A lapokat kávélikörrel meglocsoljuk és a krémmel összerakjuk.

A tetejét is megkenjük krémmel és megszórjuk csokoládéreszelékkel vagy :

megolvasztunk 15 deka keserű csokoládét 5 deka vajban vagy Ráma margarinban, adunk hozzá 2-3 kanál habtejszint, fényesre keverjük és rákenjük a lapok tetejére.

MIHÁLY KIRÁLY

 

Piskóta :

4 tojás, 4 kanál viz, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, 2-3 kanál olaj, ½ kiskanál szodabikarbóna.

Diós lap :

6 tojásfehérjét felverünk 15 deka cukorral majd hozzáadunk 12 deka pergelt diót magdarálva, 2 kanál lisztet és egy kávéskanál szódabikarbónát.

Krém :

6 tojássárgát 8 kanál cukorral gőzön kikavarunk, majd mikor kihült 25 deka vajjal (Ráma margarinnal ) habosra kavarjuk.

Összeállitás :

A piskótára a fele krémet rékenjük, aztán lerakunk 1 sor kávéba áztatott kakaós kekszet.

( Ha sima kekszet használunk csorgassunk rá 10 deka olvasztott csokoládét - igy finomabb)

Erre rákenjük a maradék krémet és ráhelyezzük a diós lapot.

A tetejére csoki glazur kerül. 15 deka keserü csokoládét megolvasztunk 10 deka vajban (gőzön).

MÁTYÁS KIRÁLY

Piskóta :

4 tojás, 4 kanál viz, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, 2-3 kanál olaj, ½ kiskanál szodabikarbóna, 1 kiskanál nesscafé, kevés rum

Diós lap :

6 tojásfehérjét felverünk 15 deka cukorral majd hozzáadunk 12 deka darált pörkölt diót, 2 kanál lisztet és egy kávéskanál szódabikarbónát.

Krém :

6 tojássárgát 8 kanál cukorral gőzön kikavarunk, 1 kiskanál nesscafét adunk hozzá, majd mikor kihült 25 deka vajjal (Ráma margarinnal ) habosra kavarjuk. Végül 5 deka darált pörkölt diót kavarunk hozzá

Összeállitás :

A piskótára a fele krémet rékenjük, aztán lerakunk 1 sor rumos kávéba áztatott kakaós kekszet.

( Ha sima kekszet használunk csorgassunk rá 10 deka olvasztott csokoládét - igy finomabb)

Erre rákenjük a maradék krémet és ráhelyezzük a diós lapot.

A tetejére csoki glazur kerül. 15 deka keserü csokoládét megolvasztunk 10 deka vajban (gőzön).majd megszorjuk fehér csoki darabkákkal.

 

 

TÖRÖK MÉZES

15 deka cukrot, 10 deka margarint, 3 evőkanál tejet, 2 evőkanál mézet, 1 tojást és egy kis szódabikarbónát, egy lábasban gőzön felmelegitünk és hozzáadunk 50 deka lisztet és jól összekavarjuk. Ekkor kiboritjuk gyúrótáblára és 4 lapot sütünk tepsiháton.

Krém : ½ liter tejet, 3 evőkanál grizet és 4-5 kanál cukrot megfőzünk és ha kihült hozzáadunk

1 csomag (25 deka) Ráma margarint vagy vajat és belecsavarjuk 1 citrom levét.

A lapokat úgy rakjuk hogy a közepébe bármilyen dzsemet teszünk (barack, hecserli, szilvalekvár)

A tetejére csokoládé glazur kerül. ( 15 deka keserü csoki, 10 deka margarinban megolvasztva)

Tipp : A krémet lehet liszttel késziteni, vaniliával, rummal vagy citrommal kavarva, izlés szerint.

 

SÜMEGI SZELET

8 tojásfehérjét felverünk 35 deka cukorral, mikor jó kemény hozzáaadunk kanalanként

25 deka darabosra darált pergel diót és 1-2 kanál prézlit. Sütőpapiron, lassan 2  lapot sütünk.

1,5 adagbol 3 lapot lehet sütni.

Krém :

8 tojássárgáját, 35 deka cukorral, 4 kanál kakaóval, 40 deka vajjal gőzön sűrüre főzünk és olvasztunk bele 1 tábla keserű csokit.

Tipp : ha van megmaradt tojásfehérje, a krémbe lehet egész tojást tenni (2-3 sárgáját pótolunk 1 egész tojással)

A tetejét diszithetjük cukordisszel vagy darabos pergelt dióval.

KATI TÉSZTA

½ kg liszt, 15 deka zsir, 15 deka cukor, 3 tojássárga, kevés sütőpor , csipet só.

Az egészet össze gyurjuk kevés tejfellel. 3 lapot nyújtunk(az egyiket vastagabbra hagyjuk)

Töltelék : A vastagabb lapot összetörjük és vaniliás tejbe áztatjuk.

2 evőkanál kakaót, 2 evőkanál baracklekvárt, 15 deka cukrot, 15 deka vajat és kevés rumot adunk hozzá és az egészet összekeverjük.

A lapokat dzsemmel megkenjük és megtöltjük.

Máz :

3 tojásfehérjét 15 deka porcukorral gőz felett keményre verünk és a tészta tetejére tesszük. A tetejére csokoládét reszelünk.

 

             GESZTENYÉS KATI TÉSZTA

           Geszti-fesztív  )

 

   ½ kg liszt, 15 deka zsir, 5 deka margarin, 15 deka cukor, 10 deka gesztenye, 1 egész tojás és

1 tojássárga, kevés sütőpor , csipet só.

Az egészet össze gyurjuk kevés tejfellel. 3 lapot nyújtunk (az egyiket vastagabbra hagyjuk)

Mivel a lap nagyon porlós nyujtsuk sütőpapiron, igy nem szakad olyan könnyen.

     Töltelék : A vastagabb lapot összetörjük és kevés vaniliás tejbe áztatjuk.

2 evőkanál kakaót, 2 evőkanál baracklekvárt, 15 deka cukrot, 40 deka gesztenyét, 15 deka vajat és kevés rumot  adunk hozzá és az egészet habosra keverjük.

(2 db. 25 dekás gesztenye kockát szoktam használni ez töményebb minr a gesztenyepüre)

    Az alsó lapot meglocsoljuk rummal vagy rum izű sziruppal (ha nem akarunk alkoholt használni) és olvasztott málna kocsonyával véknyan megkenjük.

    Ráhalmozzuk a gesztenye krémet, elsimitjuk és óvatosan ráhelyezzük a másik lapot. (könnyen törik)

  Ezt a lapot is kicsit meglocsoljuk és csokoládéval bevonjuk.

  15 deka keserű csokoládét megolvasztunk 5 deka vajban vagy Ráma margarinban és adunk hozzá 3 evőkanál habtejszint. Fényesre keverjük és a lapra kenjük.

  Diszitésnek pár cikk fehércsokoládét megolvasztunk 2 kanál tejszinben és egy kivágott zacskó  segitségével vékony csikokat csorgatunk a glazurra majd egy hústűvel keresztbe csíkozzuk.

  Ha megszilárdult a csokoládé és megpuhult eléggé a süti szeleteljük és a hűtőben tartsuk.

 

MIMÓZA

Lap :

           ½ kg. Lisztet, 4 tojássárgáját, 16 deka zsirt vagy 20 deka margarint, kevés pezsgőporral, 20 deka cukorral, tejffellel jól kidolgozunk és 4 lapot sütünk belőle.

Krém :

  ½ liter tejben 1 kanál pudingport és 3 nagy evőkanál lisztet péppé főzünk, adunk hozzá 15-20 deka cukrot, vaniliát és 1citrom levét.

Ha kihült habosra kavarjuk 25 deka vajjal (Ráma margarinnal)

                               A krémmel a közepét töltjük és a tetejét kenjük, a másik 2 lapra külömböző dzsemet teszünk,barack, meggy, hecserli, málna izlés szerint.

De lehet alul-felül krém, közepén dzsem, tetejére olvasztott fehér csokoládé vagy tortabevonat.

 

CITROM SZELET

 

40 deka liszt, 10 deka cukor, 15 deka zsir vagy 20 deka margarin, 1 kiskanál ecet, kevés szódabikarbóna, tejfel.

Az egészet összegyurjuk és 3 vékony lapot sütünk

Krém : ¾ liter tej, 1 vanilia puding, 3 evőkanál liszt, 4 kanál cukor, 1-2 citrom leve, 1 vaniliapor, 25 deka vaj (Ráma margarin)

½ liter tejet 4 kanál cukorral  felfőzünk, közben 1 vanilia pudingot és 3 nagy evőkanál lisztet simára keverünk ¼  liter hideg tejjel     majd a forró tejhez adjuk és sűrüre főzzük. Adhatunk hozzá 1 csomag vaniliaport és belekeverjük 1 citrom levét. (lehet 2 citrom  leve is izlés szerint).

Még melegen bele keverünk 10 deka vajat (Ráma margarint) majd ha kihült hozzákavarjuk a maradék 15  deka vajat (margarint) és mixerrel habositjuk.

A lapokat a kihült krémmel megtöltjük és a tetejét porcukrozzuk vagy citrom mázat kenünk rá  (lehet Dr. Oetker mázat használni vagy 15 deka porcukrot kikavarunk 1 citrom levével.)

 

LEMON KISS

Piskóta :

6 tojás, 6 kanál viz, 12 evőkanál cukor, 12 evőkanál liszt, 4 kanál olaj, 1 kanál tejföl,

½ kiskanál szodabikarbóna, 1-2 citrom leve és haja

A tojásfehérjét felverjük habnak, a vizből és 9 kanál cukorból szirupot főzünk és belecsavarjuk 2 citrom levét majd a habbal tovább verjük.

A tojássárgáját kikavarjuk 3 kanál cukorral és az olajjal és a tejföllel, a habhoz keverjük óvatosan, majd hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát.

(lehet citromhéjjal és citrom eszenciával izesiteni)

Kicsi tepsiben 3 lapot sütünk. Én 1 nagy piskótát sütöttem amit lapjára ketté vágtam , majd a 2 lapot 1:2 -höz arányban elvágtam és igy 3 lapot kaptam, (egyik 2 darabból, azt tettem középre.)

Krém : ¾ liter tej, 1 vanilia puding, 1 tojás, 3 púpos evőkanál liszt, 5 kanál cukor, 2 citrom leve és haja, 1 vaniliapor, 25 deka vaj (Ráma margarin)

½ liter tejet 3 kanál cukorral  felfőzünk, közben a tojást kikavarjuk 2 kanál cukorral, majd hozzá adunk 1 vanilia pudingot és 3 nagy evőkanál lisztet és az egészet ¼  liter tejjel simára keverünk majd a forró tejhez adjuk és sűrüre főzzük. Adhatunk hozzá 1 csomag vaniliaport és belekeverjük 2 citrom levét és reszelt citrom hajat (izlés szerint, de nem kőtelező)

Még melegen bele keverünk 15 deka vajat (Ráma margarint) majd ha kihült még hozzákavarjuk a maradék 10  deka vajat (margarint) és mixerrel habositjuk.

A lapokat megkentem málna illetve barack dzsemmel majd erre tettem a kihült krémet.

A tetejét vékonyan befedtem krémmel és fehér csokoládét reszeltem rá.

   Ezt az adagot készithetjük akár torta formában is, ebben az esetben tőbb krémet hagyjunk a tetejére a diszitéshez.

PUNCS

60 deka lisztet, 1 mokkáskanál pezsgőporral, 20 deka margarinnal, 25 deka cukorral, 2 tojással, tejffellel jól kidolgozunk és 3 lapot sütünk belőle.

1 lapot összetörünk és megylében áztatjuk. Hozzáadunk 1 deci rumot és 20 deka darált diót.

A lapokat megkenjük savanyú lekvárral, megtöltjük a diós krémmel és pár órára lepréseljük.

A tetejét citromos mázzal vagy fehér csoki glazurral bevonjuk.( Lehet rumos vagy narancsos is.)

Citromos máz :

20 deka porcukor, 1 citrom levével mixerrel elkavarva, vagy 15 deka porcukor, 1 citrom levével és 1 tojásfehérjével felverve.

Rumos máz :

26 deka porcukor, 1 evőkanál forróviz, 3evőkanál rum

Narancs máz :

14 deka porcukor, 1 evőkanál forróviz, 1 evőkanál narancslé.

ZSERBÓ

Lap :

 ½ kg liszt, 15 deka margarin, 15 deka cukor, 3 tojássárga, kevés sütőpor , csipet só,

2 deka élesztő langyos tejben felfuttatva.

Az egészet össze gyurjuk kevés tejfellel. Négy lapot nyujtunk.

Töltelék :

3 féle dzsem ( barack, meggy, hecserli ), 20-25 deka darált dió, cukor izlés szerint, citromhéjj.

Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapirral kibélelt) tepsiben összerakjuk.

Minden lapot lekenünk lekvárral és megszorjuk cukrozott dióval, citromjéjjal. Szórhatunk rá mazsolát is. A lapokat megszurkáljuk.

Ha különlegesebbre akarjuk a középső lapokat lehet diósan, és mákosan késziteni.

Ehhez nyujtáskor a tésztához hozzá gyurunk pár evőkanál darált diót vagy mákot.

Az egészet megsütjük és a tetejére csokoládé glazur kerül.

3 evőkanál cukor és 3 evőkanál vizböl szirupot főzünk, 10 deka Ráma margarint, 5 deka keserű csokoládét bele olvasztunk és lassan 2 evőkanál kakaót csomómentesen belekavarunk.

 

 

 

Éjjel-nappal szelet

(Night and day cake)

Piskóta :

8 tojás, 8 kanál viz, 15 evőkanál cukor, 15 evőkanál liszt, 5 kanál olaj, 5 deka kakaó, ½ kiskanál szódabikarbóna.

A tojásfehérjét felverjük habnak, 5 kanál vizből és 10 evőkanál cukorból szirupot főzünk és a habbal tovább verjük mig ujra kemény lessz.

A tojássárgákat kikavarjuk a maradék 5 evőkanál cukorral, az olajjal, majd belekeverjük a maradék 3 kanál vizet és a kakaót.

Az egészet óvatosan a habhoz keverjük (dolgozzunk habverővel, igy nem törik össze a hab),

majd beleszitáljuk a lisztetet és a szódabikarbónát és habverővel összekeverjük.

Sütőpapirral bélelt tepsiben 3 lapot sütünk (kb. 10- 15 perc laponként).

Krém :

2 egász tojást és 1 tojássárgát kikavarunk 3 kanál cukorral, hozzáadunk 1,5 csokis pudingot és 3 evőkanál lisztet, 3 evőkanál kakaót és 3 deci tejjel felhigitjuk, majd 7 deci tejjel és 3 kanál cukorral felfőzünk

(A tejet a cukorral elöbb felforraljuk és ebbe töltjük a csokis krémet, lassan hogy ne csomósodjon).

Még melegen adunk hozzá 25 deka vajat vagy Ráma margarint és 10 deka keserü csokoládét.

Mikor a süteményt összerakjuk, a lapokat meglocsoljuk egy kevés rumos meggylével vagy gyenge meggylikörrel, megkenjük a krémmel és a 2 felső lap hátát lekenjük málnás meggydzsemmel (de lehet csak málna vagy meggy, aszerint hogy mi van otthon).

A tetejét bevonjuk olvasztott csokoládéval (15 deka keserű csokoládé 5 deka vajban megolvasztva, 2-3 evőkanál tejszinnel és 1 kiskanál olajjal keverve) és mikor kihült egyforma kockákra vágjuk.

A tetejére 3-4 deci tejszinből vert habból habcsókokat rakunk és dzsem darabkákkal vagy meggykocsonyával diszitjük.